Logo rijssen-holtensnieuwsblad.nl


Het verdwenen historische stadshart van Rijssen met de achterkant van het oude stadhuis en rechts de monumentale Schildschool.
Het verdwenen historische stadshart van Rijssen met de achterkant van het oude stadhuis en rechts de monumentale Schildschool.

Expositie over de Bouwstad Rijssen

RIJSSEN – In het Rijssens Museum is vanaf dinsdag 25 juli een nieuwe expositie te bekijken rond het thema Rijssen Bouwstad. Om 10.00 uur is de nieuwe expositie geopend door de bouwers van de modellen die staan uitgestald. Mannes Lensink, Gerrit ten Wolthuis en Jan Paalman maakten modellen van bestaande en verdwenen Rijssense gebouwen op een zeer handzame schaal.

In samenwerking met Bouwgilde Rijssen, het opleidingsinstituut voor de bouw waren er vandaag van 11.00 tot 16.00 uur verschillende kinderactiviteiten. Er kan een stenen muurtje 'gemetseld' worden zonder specie maar met een modern metalen kliksysteem.In de zaal van de tijdelijke exposities staat een tafelmodel van een houten woning om in elkaar te zetten. Bezoekers kunnen virtueel door een huis wandelen en er is een boomstam voor het spijker slaan. Voor de deelnemende kinderen was er een kleine attentie van Bouwgilde.

Jute
Het Rijssens Museum besteedt aandacht aan de bouwsector die in Rijssen sterk vertegenwoordigd is. "We zijn van een textielstad met de productie van jute en kamgaren geproduceerd naar een bouwstad gegaan," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssen Museum. "De bouwsector heeft hier een grote vlucht genomen, maar ook elders in het land zijn Rijssense bouwbedrijven graag gezien."

Vernieuwingen
In de tijdelijke expositie Bouwstad Rijssen is te zien wat er in de loop der jaren in Rijssen verdwenen is, maar ook wordt aandacht besteed aan vernieuwingen in de bouwsector. "De Stadsboerderij in de Grotestraat is een mooi voorbeeld van hoe je iets ouds op een moderne manier weer een mooie functie kunt geven," aldus Dannenberg.

Informatie
Meer informatie over de expositie 'Bouwstad Rijssen' en het museum is te vinden op de website.

reageer als eerste
Meer berichten