Logo rijssen-holtensnieuwsblad.nl


Foto: Regien Klein Hegeman
Ondernemer in beeld

'Doorgaan en genieten van het leven'

Dirk Koebrugge (35) is eigenaar van Bouwbedrijf Koebrugge in Holten. Hij heeft een partner en drie kinderen. Zijn motto: 'Geniet van het leven!'

Hoe ben je in het ondernemerschap terechtgekomen en hoe lang ben je ondernemer?

13 jaar. Ik ben bij een baas begonnen, maar we kwamen er op een gegeven moment niet uit met het loon.

Voor deze baas had ik namelijk al heel snel een mooie omzet gemaakt. En dat mocht van mij beloond worden. Hij vond dat niet. Ik dacht, als het dan zo moet, kan ik beter voor mezelf gaan beginnen.

En dat heb ik gedaan. Op mijn 21e jaar. Ik heb altijd in het timmervak gezeten.

Mijn andere broer was eigen baas en ik kon eerst met hem mee. Maar ik wilde toch graag richting Holten omdat ik daar woon.

Wat houdt het ondernemerschap voor je in?

Proberen ergens een succes van te maken. Maar ook bijblijven.

Tegenwoordig is het veel onderhoudsvriendelijk en duurzaamheid. Daar moet je in meegaan en ik vind het leuk om me daar in te verdiepen. Van vrijheid kun je niet spreken.

Overdag ben je op de bouw en 's avonds aan het voorbereiden voor de volgende dag en de administratie. Het werk moet gewoon af. Bij een baas heb je vakantie en laat je het los.

Als eigen baas ga je soms verder omdat de klant graag iets af wil hebben. Ik vind het ook prettig om samen met de klanten aan het werk te gaan. Leuk om te zien hoe handig de mensen zelf nog zijn.

Beschrijf eens je gemiddelde werkdag

Om 7.30 uur ben ik op de bouw. Nu zijn we met deze molen bezig. Ik hoop dat het droog blijft, want dan kunnen we buiten aan de slag. De werkzaamheden zijn heel divers: schilderen, regenpijpen bevestigen, oud metselwerk vervangen.

Hoofdmoot is verbouwen en restaureren. Het mooie van restauratiewerk is dat je nooit weet wat je tegenkomt. Ik vind het zelf heel mooi om oude boerderijen of herenhuizen in ere te herstellen. Of bij nieuwbouw het oude in zicht te laten. Samen met een team van vakmensen maken we er weer iets heel moois van.

In de avonduren nog wat papierwerk of met de kids naar de voetbal. Tussen 23.00 en 23.30 uur gaat het licht uit.

Wat maakt het vak leuk om te doen?

Met een mooi project bezig zijn. Meedenken met de klanten. En je bouwt een soort band op met de mensen voor wie je bezig bent. Soms lijkt een bouwval voor een buitenstaander kansloos. Maar zolang de basis goed is, bouw je een oud boerderijtje weer prachtig op. Wat dit vak ook uitdagend maakt, is dat je nooit weet wat je tijdens het opknappen tegenkomt. Heel anders dan met nieuwbouw, daar komt alles uit een boekje. (lacht)
Adviseren, begeleiding en prijsadvies, ik vind het allemaal leuk om te doen. Ik heb ook nooit gezeur ergens om. Als je maar duidelijk en eerlijk bent.

Welke vormen van ontspanning pas je toe?

Poeh… thuis zijn samen met mijn gezin. Met de kinderen mee naar sport. Of naar onze caravan bij de Poppe. Daar hoef je niks.

Na zes dagen werken hoef ik niet zo nodig iets geks te doen hoor! (lacht)
Had je vroeger andere ambities?

Het is wel heel lang geleden, maar ik wilde vroeger veearts worden.

Misschien omdat ik van de boerderij kom. Ik zat op het atheneum maar ben afgestroomd naar de havo. Daarna wilde ik een officiersopleiding volgen bij de marine. Maar daar moest je 21 jaar voor zijn en ik was nog maar 17 jaar. Om nou zo lang te wachten…

Toen ben ik de bouw ingegaan. Ik wilde wel de uitvoerderskant op maar niet de hts volgen.

Maar dat heb ik eens bekeken en vond het geen fijne functie. Ik heb wel een bouwopleiding gevolgd en in plaats van vier jaar heb ik er twee jaar overgedaan.

Waar of voor wie heb je bewondering?

Voor mensen die zelfstandig wat opzetten en daar succes mee behalen. Die uit zichzelf wat maken.

Welke toekomstplannen liggen er nog?

(Grote glimlach) Doorgaan en genieten van het leven.

reageer als eerste
Meer berichten