Logo rijssen-holtensnieuwsblad.nl


Boek over karakteristieke landhuizen op Holterberg

HOLTEN/ WASSENAAR- Bij boekhandel Heusinkveld in Holten is een prachtig boek te koop waarin onder meer de karakteristieke landhuizen in Engelse stijl op de Holterberg beschreven zijn. Het boek van auteur Bob Burgers bevat ook fraaie foto's van deze landhuizen.


Bob Burgers woont in Wassenaar in een huis in Engelse landhuisstijl. "Het is ontworpen en gebouwd door mijn grootvader van moeders kant", vertelt hij. Zelf was hij in zijn werkzame leven bedrijfseconoom. Maar toen hij meer vrije tijd kreeg, groeide zijn belangstelling voor architectuur. "Bij ons in de buurt staan meer huizen in die stijl", vertelt hij. Naarmate hij verder speurde en onderzocht, groeide zijn interesse. Hij bezocht verschillende landhuizen in Engeland. "Als je vertelt dat je bezig bent met een onderzoek voor een boek zijn de bewoners heel vriendelijk, word je binnengelaten en vertellen ze allerlei interessante zaken over hun woning." Uiteindelijk mondde dit uit in het boek dat nu bij Heusinkveld te koop is 'van Cottage tot Engels landhuis'. De auteur gaat in zijn boek in op het werk van de architecten Marinus van de Wall en Adrianus Leijen die veel landhuizen in Wassenaar ontworpen hebben. Ook de landhuizen op de Holterberg, ontworpen door Tijmen-Jan Loggers, kunnen zich verheugen in de belangstelling van Bob Burgers. Hij heeft daarvoor nauw overleg gehad met Tineke Loggers, de dochter van Tijmen-Jan, die in haar doctoraalscriptie het werk van haar vader heeft behandeld. Deze doctoraalscriptie met de titel 'Eenvoudige architectuur in een schoone omgeving' is eveneens in boekvorm verschenen. Burgers vermeldt dat hij zelf uitvoerig heeft rondgekeken op de berg en gefietst heeft over de Holterberg. Hij weet te vertellen dat Tijmen-Jan Loggers dicht bij de stijl van de oorspronkelijke cottages is gebleven en zijn invloed heeft aangewend om er voor te zorgen dat de Holterberg niet compleet werd volgebouwd. "Veel Twentse fabrikanten wilden namelijk in het begin van de vorige eeuw een villa in de mooie natuur van de Holterberg laten bouwen. Recentelijk is zelfs bij de discussie over het volbouwen van de kust gewezen op de situatie op de Holterberg."
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft naar aanleiding van het boek van Bob Burgers de Engelse landhuisstijl officieel erkend met de definitie die hij in zijn boek gebruikt. Het boek dat eind 2016 is verschenen, is bij boekhandel Heusinkveld te koop voor 34,95 euro.

reageer als eerste
Meer berichten