<p>Er wordt hard gewerkt aan de aanleg. Het park krijgt diverse voorzieningen.</p>

Er wordt hard gewerkt aan de aanleg. Het park krijgt diverse voorzieningen.

(Foto: Gert Perdon)

Groene oase tussen stad en platteland verrijst bij Almelo

Tussen stad en platteland verrijst bij Almelo een mooi park met als doel groenbeleving, duurzaamheid en educatie. De naam: Doepark De Hagen.

ALMELO - Hans Oude Luttikhuis is voorzitter van Stichting Natuurhus Almelo. Dit is een bundeling van zes natuurclubs waaronder IVN en Groei en Bloei. “Een aantal jaren geleden kwamen we als gezamenlijke natuurverenigingen op het idee iets te doen met het Hagenpark”, vertelt Oude Luttikhuis. 

“Het park werd eigenlijk alleen gebruikt als doorgangslocatie, om doorheen te fietsen. Vanuit onze verenigingen ontstond het idee om een park te ontwikkelen met natuur- en milieueducatie als belangrijke taak. Martin Mulder ontwierp een plan en we dienden ons ontwerp in bij de gemeente, die uiteindelijk akkoord was.”

“Inmiddels is het park omgevormd tot een groene oase tussen stad en platteland. Het geld voor het plan is onder meer afkomstig van gemeente, provincie Overijssel en plattelandsontwikkelingsorganisatie Leader. Ook het toerisme profiteert van de aanleg van het Doepark. Almelo wil zich met dit plan ook profileren als vertrekpunt voor fiets- en wandelroutes.”

Paviljoen

Het park krijgt diverse voorzieningen. Het meest in het oog springende onderdeel is misschien wel het paviljoen, waarin alle zes natuurclubs een plek krijgen om hun activiteiten te ontplooien. Denk aan cursussen, workshops of wisseltentoonstellingen. 

Oude Luttikhuis: “Dit paviljoen, dat zo’n zes ton kost, is momenteel nog in aanbouw. eenmaal klaar, zal het zeven dagen per week geopend zijn. Het paviljoen krijgt drie terrassen, waaronder een educatief terras.. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met een horeca-uitbaatster. Verder komt er een aanlegsteiger voor kano’s. Ook in het park zelf komen nieuwe voorzieningen zoals een beweeg- en beleeftuin voor ouderen en buitenlokalen waar kinderen in de open lucht natuureducatie kunnen ontvangen. Ook is er een grote moestuin aangelegd. Er komen speelplekken voor kinderen en er wordt een vleermuisgrot aangelegd. Langs het riviertje de Aa komt bovendien een bleek, met een verwijzing naar het stuk gras waar vrouwen vroeger de was lieten drogen.”

Streekmarkt

Om de relatie tussen stad en buitengebied verder te versterken, wordt ook gedacht aan de organisatie van streekmarkten waar boeren uit de omgeving hun producten kwijt kunnen. Oude Luttikhuis vertelt dat hij nu al merkt dat het park flink meer bezoekers trekt dan voorheen. 

“Je ziet ouders en grootouders met kinderen komen. Maar ook trekken we enorm veel vrijwilligers. Sinds het begin van de werkzaamheden hebben zich wel zo’n honderd vijftig mensen gemeld voor zaken als beheer en onderhoud.”

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden