<p>De herstelwerkzaamheden op de Oude Begraafplaats zijn begonnen. Het herstelde hoofdpad is al goed zichtbaar.</p>

De herstelwerkzaamheden op de Oude Begraafplaats zijn begonnen. Het herstelde hoofdpad is al goed zichtbaar.

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Museum blij met herstel Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg

De herstelwerkzaamheden van de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg zijn in volle gang. Daarmee is een waardevol Rijssens geschiedenisboek van een ware ondergang gered.

RIJSSEN - Vanwege noodzakelijke bezuinigingen in het verleden was het onderhoud tot een minimum beperkt. Onderhoudskosten werden laag gehouden door de padenstructuur te laten verdwijnen, want die moet je onkruidvrij houden en dat is arbeidsintensief en dus kostbaar. Door de paden op te vullen met zand en in te zaaien met gras, kon grotendeels volstaan worden met geregelde maaibeurten. Ook doorgegroeide heggen en heesters werden verwijderd, maar niet weer herplant.

Betrokkenen

Een andere probleem de afgelopen jaren vormden omgevallen of gebroken grafmonumenten. Een groep betrokken Rijssenaren ging dat zeer aan het hart en op initiatief van de onlangs overleden Ab van den Noort togen hij, Arend Nijkamp en Henk Eshuis wekelijks naar de begraafplaats om er op vrijwillige basis herstelwerkzaamheden te verrichten. En hoewel deze groep niet alle verval kon tegenhouden, toch hebben ze de afgelopen jaren waardevol werk verzet.

Stadswandelingen

Dat gemeente heeft een uitgebreid herstelplan gemaakt voor de Oude Begraafplaats en dat wordt vanuit het Rijssens Museum toegejuicht. “Zelfs in de desolate staat van de afgelopen jaren was de Oude Begraafplaats een indrukwekkende plaats om te bezoeken”, zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. 

“Toen onze stadsgidsen met hun stadswandelingen startten, hebben ze al snel de begraafplaats in de route opgenomen. In het stadsgidsengilde en het museum zit veel kennis over de begraafplaats. Zelfs plaatsgenoten die al vaak op de begraafplaats zijn geweest, verwonderen zich over alle wetenswaardigheden. De tijd is altijd te kort voor een bezoek aan de Oude Begraafplaats.” 

Vanwege de coronamaatregelen kon vorig jaar bijvoorbeeld de jaarlijkse Open Monumentendag niet doorgaan. “Maar het zou helemaal geweldig zijn als we dat dit jaar wel weer zouden kunnen.”

Open Monumentendag

“Zaterdag 11 september is het Open Monumentendag. Dat duurt nog even, maar we hebben goede hoop. Belangstellenden kunnen dan de hele dag deelnemen aan speciale excursies over de Oude Begraafplaats. Een historische dodenakker toont een dwarsdoorsnede van de bevolking met lijnen naar het verre verleden.”

Website

“Maar het vertelt ook de geschiedenis van onze stad. Met het herstelplan wordt een waardevol stenen geschiedenisboek van de ondergang gered”, aldus Dannenberg. De herstelde Oude Begraafplaats wordt in de nabije toekomst verder ontsloten door een website waaraan keihard wordt gewerkt door een projectgroep van het Rijssens Museum.

“Gea Santema, die zich altijd zeer ingespannen heeft voor het behoud van de Oude Begraafplaats, en Gerrit ten Wolthuis zijn de drijvende krachten die website voorzien van content”, zegt Dannenberg.

Havezate Kroniek

Vrienden van de Rijssense Musea krijgen vier keer per jaar het historisch magazine Havezate Kroniek thuis. Een blad boordevol verhalen over Rijssen, de Rijssenaren en het Rijssens. De nieuwe Havezate Kroniek verschijnt binnenkort en bevat weer veel verhalen voor elk wat wils. De Kroniek ligt ook in de winkel, maar is gratis voor vrienden.

Steun de Rijssense Musea

Word vriend van de Rijssense Musea voor minimaal 25 euro per jaar: opgeven kan het beste per e-mail op vrienden@rijssensmuseum.nl Met de vriendenpas kunt u het hele jaar gratis in de musea en u krijgt korting op de activiteiten op het museum.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden