<p>Station Holten (Holterenk): de afstand tot de windturbine links vanaf het station is 335 meter en 845 meter naar de rechter windturbine.</p>

Station Holten (Holterenk): de afstand tot de windturbine links vanaf het station is 335 meter en 845 meter naar de rechter windturbine.

(Foto: Tegenwind Rijssen-Holten)
Windmolens

Tegenwind Rijssen-Holten richt stichting op tegen komst megawindturbines

Rijssen/ Holten - Tegenwind Rijssen-Holten is een initiatief van burgers en ondernemers die zich zorgen maken over hoe de gemeente plannen heeft gemaakt voor de plaatsing van tien megawindturbines. Deze groep richtte donderdag 6 mei de stichting Tegenwind Rijssen-Holten op. 

Voorzitter Jan-Maarten Plomp: “We zijn tegen oplossingen die slecht zijn voor de natuur en de gezondheid van burgers. Bovendien zetten we grote vraagtekens bij de juistheid van de gegevens op basis waarvan de gemeente het windmolenbesluit heeft genomen.” Het bestuur van de stichting bestaat verder uit secretaris Wouter Weenink en penningmeester Mark Bouwens.

Natuur en recreatie

Het doel van de stichting is burgers informatie te verstrekken over de gevolgen en risico’s van de plaatsing van windturbines in een dichtbewoond gebied en in natuur- en recreatiegebied. Daarnaast wil Tegenwind Rijssen-Holten (juridische) acties ondernemen om het plaatsen van windturbines te voorkomen. 

Belangen burgers

Tegenwind erkent de noodzaak van de duurzame energie-opgave, maar wil dat de belangen van burgers daarbij niet uit het oog worden verloren. Tegenwind is niet alleen bezorgd over de hoogte van de windmolens, maar ook over de locaties die er voor deze windmolens zijn voorgesteld. 

Financiële schade 

Plomp: “Bovendien maken wij ons grote zorgen over de invloed op de gezondheid, financiële schade voor omwonenden, aantasting van de natuur, toerisme en andere zaken. Belangen van burgers en bedrijven zijn niet meegewogen. Kennelijk heeft de gemeente het politieke belang zwaarder laten wegen dan het belang van de inwoners en bedrijven van Rijssen-Holten.”

 Tegenwind was de afgelopen weken zeer actief op social media en in de pers. Uit de enorme stroom aan positieve reacties bleek hoezeer de komst van megawindturbines inwoners en bedrijven raakt. “We willen niet dat burgers tegenover elkaar komen te staan. Daarom vinden we dat de gemeente, samen met burgers en bedrijfsleven, met een weloverwogen plan moet komen voor de noodzakelijke energietransitie”, aldus Plomp. 

Peter Bulthuis
Contentcoördinator DPG Media
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden