Foto:

Zorgboerderij het Nös bestaat 15 jaar

Holten - De afgelopen week was het 15 jaar geleden dat Zorgboerderij Het Nös de deuren opende. Ter gelegenheid hiervan mochten alle deelnemers, medewerkers, stagiaires en vrijwilligers een attentie mee naar huis nemen.

Begin

Voorheen was ‘Het Nös’ een agrarisch bedrijf met melk- en vleeskoeien. Het was snel duidelijk dat daar geen opvolger voor was. Bij Jan Haverslag was er al lang interesse om te werken met mensen. Dochter Lianne Haverslag was op dat moment net begonnen met de opleiding SPW – activiteitenbegeleiding. Na een cursus georganiseerd door de LTO en gesprekken met de gebiedscoördinator van de gemeente Rijssen-Holten werd de familie Haverslag enthousiast om een zorgboerderij te starten. Om ook daadwerkelijk te ervaren hoe het is om mensen te begeleiden op een boerderij, heeft de familie eerst stageplekken aangeboden voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Al gauw wisten ze, dat ze hier verder mee wilden.

Dagbesteding

Op 1 mei 2006 is zorgboerderij het Nös gestart met de dagbesteding. Na een jaar kwamen er 11 deelnemers voor dagbesteding op de zorgboerderij, eerst in het woonhuis van de familie. In 2008 werd de schuur verbouwd voor de dagbesteding.

Keurmerk

Nu komen er 35 kinderen, volwassenen en ouderen met een hulpvraag. Zorgboerderij het Nös heeft in april 2021 een audit gehad, voor het kwaliteitskeurmerk “Kwaliteit Laat Je Zien”. Een onafhankelijke auditor heeft de sfeer en het kwaliteitssysteem getoetst en was hier zeer positief over. Met als resultaat dat het kwaliteitskeurmerk weer met 3 jaar wordt verlengd.

Vele activiteiten

Zorgboerderij het Nös staat voor kleinschaligheid, zodat alle deelnemers de persoonlijke aandacht krijgen die ze verdienen. De zorgboerderij probeert voor een huiselijke sfeer te zorgen. Ze merken dat dit voor veel deelnemers als prettig wordt ervaren. De deelnemers kunnen kiezen uit veel activiteiten, zoals (moes)tuinieren, paardrijden, dierverzorging, maaltijdbereiding, agrarische werkzaamheden, houtbewerking, het onderhouden van een wandelpad en spelen in het speelbos. De zorgboerderij heeft een samenwerking met Staatsbosbeheer en de Sallandshoeve, daar kunnen de deelnemers ook werkzaamheden verrichten. Samen met de deelnemer wordt er gekeken naar zijn mogelijkheden en interesses.

Medewerkers

Inmiddels zijn er 4 medewerkers in dienst. De familie is trots op het team van medewerkers, vrijwilligers en stagiaires. Samen wordt ervoor gezorgd dat de deelnemers een fijne en zinvolle dagbesteding hebben.

De zorgboerderij hoopt nog jaren wat te kunnen betekenen voor mensen met een hulpvraag. We kijken uit naar ons volgende lustrum.

Door de huidige coronamaatregelen vindt het feest voor de deelnemers, ouders/vertegenwoordigers en medewerkers op een later tijdstip plaats.

Meer informatie

Wil je meer weten over Zorgboerderij Het Nös? Neem dan een kijkje op de website: www.zorgboerderijhetnos.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden