Foto: Pixabay
INGEZONDEN Windmolens

Schouderklopjes

Sinds de commotie over het windmolenpark bij de Espelosebroek, heeft de gemeente niets geleerd. Dat blijkt maar weer. Het blijft niet bij teleurstelling: ze breekt zelfs een belofte.

Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren: “Dit nooit meer,” werd ons als buurt door de raadsleden(?) verteld. Uitgeput waren we. Na een lange strijd leken we eindelijk ons gelijk te hebben gekregen en de politiek betuigde dat dit niet nog een keer zou gebeuren. Nu, tien jaren later, is een windmolenpark landelijk beleid. Beloftes van de lokale politiek wordt opzij geschoven en een nieuwe speler werpt zich op het toneel. Voor de burger herhalen oude taferelen zich opnieuw: ons worden de dingen door de strot geduwd, waartegen wij ons met grootse moeite moeten verzetten.

Wat een landelijke speler niet doorheeft, is hoe dergelijke beslissingen buurten opbreken. In plaats van in overleg te treden en burgers te spreken, worden er bij voorbaat al keuzes gemaakt. Ons enige verweer is gezamenlijk verzet. Juist dat wordt ons in deze moeilijke tijd onmogelijk gemaakt. We kunnen elkaar weinig spreken en demonstreren is al helemaal van de baan. Naast dat we de noaberschap überhaupt weinig kunnen bijhouden, worden de verhoudingen tussen buren ook nog eens op scherp gezet in deze tijd. Een gezonde discussie op straat is niet mogelijk en er heerst onderling wantrouwen. Wie besluit er nou in deze tijd nog meer stress te veroorzaken in een voorheen relaxte buurt? Aardplaten beginnen zich te schuiven en als de gemeente niet uitkijkt, heeft het een vulkaanuitbarsting om handen. 

Wij begrijpen prima dat de natuur zijn eigen gang gaat en er dus een grote klimaatcrisis is. Wat mij stoort, is dat kleine dorpen altijd de dupe worden van grote vervuilers. Als er een probleem is met de bio-industrie dan betaalt de individuele boer, als er een probleem is met klimaatverandering, dan betaalt de dorpeling. Plaats een kerncentrale of zoek een plaats op zee voor windmolens, dat is wat ik zou suggereren. Beter nog: ga je hardmaken om grootvervuilers als Shell aan te pakken. Helaas is het gemakkelijker om een buurt met tienduizend zielen lastig te vallen, dan de probleem bij zijn wortels aan te pakken.

Het verging ons hier prima, maar plots komen machthebbers met windmolens. Zij denken dat wij voldoende zijn gecompenseerd als ons terloops gratis stroomvoorziening wordt aangeboden. Een mens vraagt zich af: is een Eftelingkaartje voldoende ter compensatie als iemands volledige huis in de brand is gezet?

De aarde, het huis van ons allemaal, staat in de brand, maar dat gaat u niet oplossen door Rijssen-Holten op stelten te zetten.

Henk Meilink schutteweg 4 Holten

Peter Bulthuis
Contentcoördinator DPG Media
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden