Foto:

Herman Jan Smit overleden

Rijssen - Herman Jan Smit is op 1 mei overleden in De Schutse in Rijssen. Woensdag wordt hij gecremeerd in Nijverdal. 

Naast zijn werk in zijn geboorteland Nederland was Smit tussen 1980 en 1985 communicatiedirecteur van wat nu de Trans-Europese Divisie is, voordat hij verder ging om de eerste ADRA-landendirecteur voor Zambia te worden en vervolgens van 1988 tot zijn pensionering in 1997 als Griekse zendingspresident te dienen.

Smit werd geboren op 10 mei 1933 in Groningen. Zijn vader stierf slechts twee jaar later. Zijn jeugd was behoorlijk gebroken toen hij zijn moeder volgde, die huishoudster werd om de kost te verdienen. Hij woonde enige tijd op een boerderij in Thesinge, een dorp bij Groningen, waar zijn moeder een baan vond als huishoudster. Smit sprak met een bijzondere genegenheid over die tijd. Zijn moeder trouwde met de boer toen Smit zeven was, en hij werd naar de stad gestuurd om bij een oom en tante te gaan wonen en naar de lagere school te gaan.

Zijn moeder was een Zevende-dags Adventiste. Dus toen Smit 14 werd, werd hij naar de adventistische kostschool in Oud Zandbergen, het seminarie van de Nederlandse Unie, gestuurd, eerst naar de middelbare school en daarna theologie.

Daar ontmoette hij zijn vrouw, Ge van der Horst. Ze trouwden in 1956 toen Smit zijn eerste stage als predikant in Goes opnam. Bert, hun eerste kind, werd geboren in 1957, gevolgd door Marcel, Ellen en Alexander, die werden geboren in de periode dat hij predikant was in drie andere kerken, in Middelburg, Nijmegen en Dordrecht.

In 1973 verhuisde Smit naar het landelijk kantoor, eerst als jeugddirecteur en daarna als hoofd Sabbatschool en communicatie. In 1980 aanvaardde hij een oproep om directeur communicatie te worden op het hoofdkantoor van de Trans-Europese Divisie in St. Albans, Engeland. Met deze verhuizing was de familiebasis Smit in Nederland verdwenen, omdat nog twee verhuizingen leidden tot dienst als ADRA-directeur in Zambia en vervolgens als president van de Griekse missie.

In 1997 gingen de Smits eindelijk met vervroegd pensioen en vestigden zich in Rijssen, Nederland, met hun kinderen nu verspreid over Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Drieëntwintig jaar pensionering hielp het paar een voorliefde voor fietsen te ontwikkelen. Ze kochten elektrische fietsen en waren trots op de bijna 20.000 kilometer (12.400 mijl) die ze in de loop der jaren hadden afgelegd. Waar mogelijk reisden ze, vooral in de eerste jaren van pensionering, om hun kinderen en kleinkinderen te zien. In de afgelopen jaren hebben ze er door verslechterende gezondheid niet zoveel van gezien.

Die laatste jaren waren moeilijker toen de gezondheid van Smit langzaam achteruit ging door vasculaire dementie en eindelijk volledige rust vond toen hij rustig in zijn slaap stierf, net na middernacht op zaterdag 1 mei 2021.

Peter Bulthuis
Contentcoördinator DPG Media
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden