<p>Jorieke (links) en Francien verwachten veel kinderen en jongeren te kunnen helpen met het verwerken van een verlies, in een groep waar zij met leeftijdsgenoten hun ervaringen kunnen delen.</p>

Jorieke (links) en Francien verwachten veel kinderen en jongeren te kunnen helpen met het verwerken van een verlies, in een groep waar zij met leeftijdsgenoten hun ervaringen kunnen delen.

(Foto: A. van Ipenburg)
In de krant

‘Kunnen praten met lotgenoten is fijn’

Hier in de regio is er geen groep voor kinderen en jongeren die rouwen, zo constateerden huisartsen, terwijl daar wel behoefte aan is. Zij namen contact op met vaktherapeuten Francien Kaljouw en Jorieke Lohuis en het balletje ging rollen.

Nijverdal - Francien is beeldend therapeut in haar praktijk De Vleugelslag en begeleid in die hoedanigheid wel kinderen en jongeren individueel bij de verwerking van hun verlies, maar (nog) niet in groepsverband. Samen met psychomotorisch therapeut Jorieke en stagiaire beeldende therapie Bettyn Brinks heeft zij een programma ontwikkeld om kinderen (basisschool) en jongeren (voortgezet onderwijs) in groepsverband te helpen met hun rouwproces.

“Het is heel fijn als je dit met lotgenoten kunt delen,” vertelt Francien. “We gaan aan de slag met een groep van vijf tot zes kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar, of jongeren van dertien tot een jaar of zestien, afhankelijk van wie zich aanmeldt.”

“Die grenzen zijn wel flexibel,” vult Jorieke aan. “Het belangrijkste is dat de kinderen, jongeren, zich bij elkaar op hun gemak voelen en op hetzelfde niveau met elkaar kunnen praten. Dat kan best betekenen dat er een keer iemand van tien in de groep van dertien tot zestien zit, of net andersom.”

Verwerken en ontspannen

Beide vakgebieden vullen elkaar mooi aan. “We hebben een programma samengesteld met een mooie balans tussen beeldend en bewegend bezig zijn,” zegt Francien. “Een van de onderdelen is bijvoorbeeld het zichtbaar en/of voelbaar maken van het gewicht van de emoties die het kind meedraagt,” vertelt Jorieke, terwijl ze naar een kast met allerlei voorwerpen wijst. “Dan laat ik de kinderen iets pakken dat voor hun past bij die emoties, qua uiterlijk, kleur, gewicht en dan voelen ze het gewicht ervan. Dat kunnen ze delen in de groep, zodat anderen kunnen zien of voelen hoe dat voor hem of haar is en kunnen ze vergelijken of zij dit ook zo ervaren.” “Dan komt hopelijk een gesprek op gang,” gaat Francien verder. “Merken ze dat ze niet de enige zijn die dat zo ervaren. Dat geeft vaak steun, troost. Vanuit de beeldende kant, kan het zijn dat ik ze een rugzak laat tekenen, waarin ze hun ‘zware’ gedachten kunnen schrijven en zo hun emoties kunnen uiten. Het is maar net wat voor dat kind werkt.”

‘ieder verwerkt verlies op zijn eigen manier, steun is fijn’

Het beeldend en bewegend bezig zijn is niet alleen therapeutisch bedoeld, naast het rouwen is er natuurlijk ook behoefte aan ontspanning. “Daarvoor werkt het allebei ook heel goed,” lachen de dames. “We willen het ook niet zwaarder maken dan nodig is,” zegt Francien. “Er zal ook zelfs wel gelachen worden. En wat wij heel belangrijk vinden, is dat we de kinderen na tien bijeenkomsten niet zomaar ‘los’ laten. We houden ze, zowel tijdens als na het programma, goed in de gaten en kunnen eventueel een individueel vervolgtraject aanbieden. Daar gaan we echt heel zorgvuldig mee om. Het is ook niet altijd duidelijk dat een kind worstelt met onverwerkt verlies. Dat komt soms pas jaren later. Dan denk je misschien niet meer aan het overlijden van opa, mama of broer. We houden na de aanmelding een uitgebreid intake gesprek, zodat we zeker weten dat alle kinderen en jongeren op de goede plek zijn en houden de ouders tijdens het hele traject goed op de hoogte.”

De tien bijeenkomsten vinden plaatsen in het pand van FysioSterk aan de Mensinkweg 41A. Francien, Joriek en Bettyn zullen half mei beginnen, op de maandagmiddag. Het tijdstip is afhankelijk van de aanmeldingen. Per groep kunnen maximaal zes kinderen of jongeren deelnemen. Hoe lang het verlies geleden is, is niet belangrijk, voor iedereen komt de verwerking op een ander moment.

Aanmelden

Ben jij die jongere die worstelt met onverwerkt verlies, of merk je dat jouw kind(eren) het verlies van een dierbare nog niet goed verwerkt hebben? Neem contact op met Francien (06 27113565) of Jorieke (0548 616687), stel je vragen en meld jouw kind aan.

Annemieke van Ipenburg
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden