Wereldwinkel Rozengaarde
Wereldwinkel Rozengaarde (Foto: Ineke Korte)

Wereld Fairtradedag

Rijssen - Op 8 mei is het Wereld Fairtradedag. Een dag om stil te staan bij producenten en boeren in de ontwikkelingslanden. Die dag wordt aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid die ondernemers met hun handel willen hebben tot de Westerse wereld. En of het nu koffiebonen, rijst of kunstvoorwerpen betreft, zonder deze handel in het westen, zijn deze bedrijven niet rendabel. En geen handel betekent in de ontwikkelingslanden ook geen inkomen, geen scholing en een zeer matige gezondheidszorg.

Koffieboeren zijn veelal vertegenwoordigd in coöperatieve organisaties. Dit geldt ook voor de mensen op de rijst-, thee- en cacaoplantages. Zij worden daarbij ondersteund door de Wereld Fair Trade Organisatie die ervoor zorgt dat er een eerlijke handelsprijs wordt betaald. En dat er goede werkomstandigheden worden nageleefd.

Veelal worden ook plaatselijke en regionale scholing- en gezondheidsprojecten door de WFTO geboden. Verder hebben zij via dit fairtrade-systeem een langdurige handelsrelatie dat ervoor zorgt dat er goede bedrijfsplannen gemaakt kunnen worden. De producenten van de kunstnijverheidsproducten in ontwikkelingslanden zijn vaak kleine ondernemingen die afhankelijk zijn van toeristen. In de loop van ruim 50 jaren dat Fairtrade bestaat, hebben zij hun bedrijf, mede door zich hierbij aan te sluiten, ook zien groeien en bloeien. En dan niet alleen door de verkoop van hun producten, maar ook door de vooruitgang op technisch, duurzaam en humanitair gebied.

Deze World Fair Trade Day 2021 staat in het teken van doorzettingsvermogen en solidariteit. Bijvoorbeeld het bedrijf van Shadreck Huni, een Nederlander met Zimbabwaanse roots. Om zijn studie te betalen begon hij Zimbabwaanse kunst te maken en te verkopen. Zijn kunst vond al gauw zijn weg in Europa. Hij stond op kunstmarkten, festivals en beurzen. En aan de hand van zijn ervaringen, kwam hij op het idee om jonge mensen in zijn thuisland te helpen, mede met hulp van de fairtrade organisatie.

Zijn vroegere schoolmaten maken nu prachtige voorwerpen en verdienen daar hun geld mee in een land waar de armoede nog dagelijks groeit. Het is een zaadje dat is uitgegroeid! Hun kinderen kunnen naar school gaan en de gezinnen voorzien in hun levensonderhoud. Hun afzet betreft voornamelijk de Wereld- en Waar winkels in heel Europa. Hun verkoop van artikelen in de Wereldwinkels is hun inkomstenbron.

Op 8 mei hoopt Wereldwinkel Rijssen dat Nederland, maar ook de inwoners van Rijssen-Holten, de weg naar deze mooie artikelen kunnen vinden.

Natuurlijk moet ook aan de fairtrade koffieboeren worden gedacht, Helaas kan men, vanwege de coronarichtlijnen, nog geen kopje koffie aanbieden. Uiteraard worden er wel pakken koffie verkocht. Bij de Wereldwinkel aan de Rozengaarde helpt men graag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden