<p>De buitenkant van de Walkerk in de huidige staat na het verdwijnen van de bebouwing die ervoor stond.</p>

De buitenkant van de Walkerk in de huidige staat na het verdwijnen van de bebouwing die ervoor stond.

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Mogelijk herstel buitenkant Walkerk

Het is goed mogelijk dat de buitenkant van de Walkerk aan de Walstraat weer zijn vroegere gezicht terugkrijgt.
Aanleiding is het verdwijnen van de naastgelegen panden waarin ooit de meubelzaken van Lohuis en Otten waren gevestigd. Daardoor is de westgevel en de deels gesloopte kerktoren weer goed te zien.

Rijssens Museum

RIJSSEN - Maar ook als de Walkerk weer grotendeels achter de nieuwe bebouwing verdwijnt, zal het voormalige kerkgebouw toch volledig los komen te staan en wordt de nieuwe doorgang niet meer overdekt.

Dat houdt in dat de nu gehavende westgevel van de Walkerk weer in oude staat teruggebracht moet worden. De Walkerk is eigendom van het ondernemersechtpaar Gradus en Fennetje Wessels van Wessels Wonen in de Bouwstraat. Wessels Wonen beslaat met zijn winkel en magazijnen een flink deel van de Bouwstraat en de Walstraat.


Kerkelementen
De voormalige Walkerk is nu een stijlvolle toonzaal. In de toonzaal zijn de kerk-elementen nog altijd te zien.

Onderzoek naar herstel buitenkant is moeite waard


Magazijn 

Daarvóór was de Walkerk als toonzaal en magazijn in gebruik bij de familie Lohuis (de Kloks) en Henny Otten van Classics Interieurs. Nog weer later verkocht Otje van Potje er tenten, vouwcaravans en kampeerbenodigdheden. De vorige eigenaars hebben de meubeltoonzalen strak tegen de gevel van de Walkerk gebouwd. Hoe dat allemaal gezeten heeft is nu goed te zien.


Los
Nu de Walkerk weer los van de andere bebouwing komt te staan, moet de gevel weer in oude staat teruggebracht worden. Als dat toch moet gebeuren, is het echtpaar Wessels bereid mee te werken aan een grondige opknapbeurt van de buitenkant van het oude kerkgebouw. In deze plannen zou ook de deels gesloopte toren weer het vroegere zadeldak terug kunnen krijgen.


Meedenken
Het idee om de aloude Walkerk weer haar oude historische uiterlijk terug te geven, is geopperd door SGP-raadslid Sander Haase. Hij hoorde dat het echtpaar Wessels bereid is mee te denken over alle mogelijkheden om de Walkerk er weer te laten uitzien als de kerk van vroeger. Volgens Haase is het alleszins de moeite waard om te onderzoeken of de Rijssense binnenstad dit belangrijke historische bouwwerk weer terug kan krijgen, dat we nu alleen nog maar kennen van nostalgische foto’s.


Enthousiast
Bij het Rijssens Museum wordt zeer enthousiast gereageerd op de ideeën. “Deze kans moeten we niet laten schieten,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “De Walkerk was een zeer belangrijk gebouw voor de kerkelijke ontwikkeling van Rijssen. Een gebouw met een belangwekkende geschiedenis. Dick Smit schrijft in zijn boek “Rijssen stad van heden en verleden” dat de Walkerk dé kerk is geweest van het totale gereformeerde volksdeel. De bakermat van alle gereformeerde gezindten die zich in Rijssen ontplooid hebben.”


Moeite waard
Eerste stap in het herstel van de buitenkant van de Walkerk is nadenken over een herstelplan en welke financieringsmogelijkheden er liggen.

De huidige Walkerk ziet er anders uit dan de oudste uitvoering. Boven de deur van de toren zitten twee gedenkstenen. De bovenste vermeldt als bouwjaar 1862. Een foto van het toenmalige kerkgebouw staat op de website Erfgoed Rijssen-Holten. Na de herbouw in 1924 kreeg de kerk zijn huidige aanzien. In 1938 zijn galerijen aangebracht.

Blijf op de hoogte

Lees de Havezate Kroniek 4x per jaar. Word vriend van het museum voor 25 euro per jaar. Aanmelden kan op vrienden@rijssensmuseum.nl Met de vriendenpas gratis toegang. Het museum mag binnenkort hopelijk open.

Gerrit Dannenberg
Meeschrijver
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden