<p>Het Rijssens Museum speelt een belangrijke rol bij het vermarkten van de omgeving zoals het Twentse achterland en de Sallandse Heuvelrug.</p>

Het Rijssens Museum speelt een belangrijke rol bij het vermarkten van de omgeving zoals het Twentse achterland en de Sallandse Heuvelrug.

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Museum promoot wijde omgeving

Bij het vastleggen en promoten van het verhaal van Rijssen, wordt ook de omgeving van de stad maar ook Twente en Salland in een breder verband meegenomen.

Rijssens Museum

RIJSSEN - De vrijwilligers van de plaatselijke musea zijn van groot belang bij het promoten van de nabije en verdere omgeving. Die rol is lange tijd zwaar onderbelicht gebleven. “Dat gebeurt niet opzettelijk, maar het heeft twee oorzaken die direct met elkaar samenhangen,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Allereerst is er gewoon niet aan gedacht, maar de tweede oorzaak is dat het toeristische landschap de laatste jaren ingrijpend veranderd is.”


E-bike
De hedendaagse toerist en vooral de breed geïnteresseerde senioren zijn stukken mobieler geworden. “Dat komt door de e-bike, waarmee per dag flinke afstanden kunnen worden gefietst. Vroeger ging je speciaal een hele dag ergens naartoe. Dan zetten ze de auto aan de Kasteellaan en werden onze beide musea uitgebreid bezocht. ”


Museumkaart
“Tegenwoordig zetten ze de e-bike achterop de auto, stoppen ergens in Twente en dan kan het heel goed zijn dat ’s morgens het Stadsmuseum in Almelo wordt bezocht en ’s middags het Rijssens Museum. Een groot deel van deze toeristen heeft een museumkaart en dan hoef je gevoelsmatig niet langer dan een uur in ons museum te blijven. Immers, als je de volle entreeprijs betaalt, wil je er ook langer van profiteren. Maar als je een museumkaart hebt, kun je na een uurtje gerust weer vertrekken en op de terugweg nog het Klompen en Zompenmuseum in Enter aandoen. Als het interessant genoeg is, komen ze gewoon een andere keer weer terug als ze in de buurt zijn.”

‘We verwijzen mensen zelfs naar Ommen en Zwartsluis’Fietsprovincie
Al deze ontwikkelingen leiden tot een andere behoefte bij publiek. “Ze willen weten wat hier in de omgeving nog meer de moeite waard is voor een bezoek, hoe ver het is, hoe groot die musea en attracties zijn en wat ze er aantreffen. We krijgen ook – onder normale omstandigheden natuurlijk - veel vragen over verblijfsaccommodaties in de buurt en een groot deel van ons publiek wil heel graag weten of er in Twente en Salland wandel- en fietsgebieden zijn die de moeite waard zijn. Dat willen onze mensen met plezier vertellen,” zegt Dannenberg. “We haken bijvoorbeeld graag aan bij Theo de Rooij om onze hele provincie te promoten als de meest afwisselende fietsprovincie van Nederland.”


Duiding
Volgens Dannenberg is er voor toeristen een zeer breed aanbod te vinden op internet, “maar de mensen hebben grote behoefte aan duiding. Ze willen dat we hen uitleggen dat de Rijssense textielindustrie draaide om de jute, terwijl je voor het linnen en de katoen verderop in Twente moet zijn.”

Zwartsluis
“Ze willen van ons horen dat de Holterberg super is, maar we prijzen ook de Archemerberg en Lemelerberg aan, helemaal in de lijn van het nieuwe Nationale Park Sallandse Heuvelrug-Reggedal. Vooral de campertoeristen verwijzen we door naar onze collega’s van het Nationaal Tinnenfiguren Museum in Ommen en het natuurmuseum Schoonewelle in Zwartsluis waar alles te vinden is wat in en op het water leeft.”

TEXTIEL FESTIVAL
Het Textiel Festival Twente promoot Twente als de textielregio van Nederland. Hierin werken 8 Twentse musea samen. Door heel Twente zullen kunstwerken worden geplaatst die met textiel te maken hebben. Ook Rijssen krijgt een textielkunstwerk op een opvallende plaats, die komende weken bepaald wordt.

Streaming

De Rijssense Musea gaan de komende weken de streamingsmogelijkheden onderzoeken. Zodra dit geregeld is, wordt zo snel mogelijk de draad van lezingen en presentaties weer opgepakt. Nadere informatie hierover volgt.

Gerrit Dannenberg
Meeschrijver
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden