<p>Wethouder Aanstoot is tevreden over de PMD-controle-actie.</p>

Wethouder Aanstoot is tevreden over de PMD-controle-actie.

(Foto: Gemeente Rijssen - Holten)
In de krant

Gemeente tevreden over controle oranje PMD-container

De gemeente Rijssen-Holten controleerde onlangs alle containers voor Plastic, Metaal en Drankpakken (PMD) die aan de weg waren gezet, op de inhoud. Goede containers werden geleegd en kregen een groen label met ‘Bedankt’ erop. Containers waarin iets verkeerds zat, werden niet geleegd en kregen een rood label met ‘Hier ging iets mis’.

RIJSSEN-HOLTEN -  Vele verontwaardigde reacties op Facebook waren het gevolg. De gemeente wordt willekeur verweten bij de controle en er ontstond verontwaardiging omdat containers die afgekeurd waren, hard plastic of melkpakken zouden bevatten die niet omgespoeld waren. Kennelijk bestaat er veel onduidelijkheid over wat er nu wel of niet onder PMD valt.

‘Mooi resultaat’

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er ruim 13.000 afvalbakken gecontroleerd. ‘’90% is correct aangeboden. Dankzij de inzet van onze inwoners is het resultaat van de controle dat de PMD-vrachten op de overslag nu volledig geaccepteerd is. Dus 100% goedgekeurd. Dit heeft als gevolg dat de gemeente geen extra geld moet betalen voor deze vrachten. Een mooi resultaat.’’ De gemeente is op de hoogte van de reacties van de inwoners. ‘’Er zijn telefoontjes, e-mails en berichten via social media binnengekomen, deze zijn beantwoord,’’ aldus de woordvoerder. Volgens de gemeente zijn de inwoners voldoende op de hoogte gesteld van wat er wel of niet mag en zal zij steeksproefsgewijs blijven controleren.

‘Dat 90% de containers goed aanbiedt is heel mooi’

Wat wel/ niet?

PMD staat voor ‘Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken’. Alles wat hieronder valt, mag dus in de PMD-container, zoals flacons voor wasmiddelen, verpakkingen van kaas, vlees, vis, aluminium schaaltjes, of pakken voor (karne)melk, vla en yoghurt. Zaken zoals piepschuim, papier en karton, glas en medisch afval mogen niet in de PMD-container. Er zijn ook kleine elektrische apparaten in de containers aangetroffen. Deze mogen sinds 2016 niet meer bij het PMD, maar kunnen ingeleverd worden bij een inleverbak bij de supermarkt of bouwmarkt.

Afvalspecial

Wethouder Jan Aanstoot is blij met het resultaat van de controle: “Dat 90% van de inwoners het PMD-afval goed aanbiedt is heel mooi. Het scheiden van afval is erg belangrijk voor ons, maar ook voor onze toekomst. Zo zorgen we ervoor dat dat afval gerecycled kan worden in plaats van als restafval verwerkt. Hierdoor hebben we veel minder Co-2 uitstoot.’’ Volgens de gemeente zijn de inwoners voldoende op de hoogte gesteld van wat er wel of niet mag. Aanstoot: ‘We hebben ook gemerkt dat er nog onduidelijkheden zijn. We gaan daarom nog beter ons best doen om inwoners goed te informeren. Dit doen we onder andere door een afvalspecial te publiceren. Zo kunnen we samenwerken aan het doel het restafval te beperken tot 100 kilo per persoon per jaar.’’

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden