<p>Wim Reins van Bike Totaal Holten: &quot;Complete fietsen zijn moeilijk verkrijgbaar.&quot;</p>

Wim Reins van Bike Totaal Holten: "Complete fietsen zijn moeilijk verkrijgbaar."

(Foto:Leo Polhuijs)
In de krant

Fietsen zijn niet meer aan te slepen

Door corona zijn Nederlanders met z’n allen veel meer gaan fietsen. Nu we veel meer noodgedwongen thuis zijn, gaan we vaker bewegen en lekker de natuur in. De fietsenbranche merkt dat goed. Er is bijna geen fiets meer te krijgen.

RIJSSEN-HOLTEN -  Wim Reins van Bike Service Holten: ‘’Onze zaak richt zich vooral op het sportieve segment. Voor racefietsen en mountainbikes is het op dit moment erg lastig om nog aan onderdelen te komen. Het is ook niet handig om onderdelen af te halen van fietsen voor de verkoop, en die dan aan de klant mee te geven. Want dan verschuif je het probleem. Ook complete fietsen zijn moeilijk verkrijgbaar Bij ‘’gewone’’ fietsen of elektrische fietsen bestaat het probleem ook, maar speelt het toch iets minder.”

Minder productie

“De oorzaak van de tekorten ligt bij de coronacrisis, waardoor fabrieken wereldwijd, maar vooral in China, dicht zaten en veel minder of niet konden produceren. Op een gegeven moment raakten de voorraden ook op en hoewel de productie nu wel weer op gang komt, duurt het nog wel even voordat we weer op het oude niveau zitten. Op sommige onderdelen bestaat een levertijd van meerdere weken en bij accessoires zoals helmen doet zich hetzelfde voor. Dat is geen goede situatie want fietshelmen zijn belangrijk voor de veiligheid. Deze toestand heb ik nog niet eerder meegemaakt en zal nog zeker tot volgend jaar duren. Een neveneffect van de tekorten is dat klanten bij collega’s aankloppen. Maar dat biedt weinig soelaas, want die zitten immers met hetzelfde probleem.’’

‘Een neveneffect is dat klanten bij collega’s aankloppen’

‘Extreem druk’

Robert Oolbekkink van Jan Stam fietsverhuur in Holten vertelt dat de huidige tekorten in de branche ook bij hem en zijn medewerkers goed merkbaar zijn. ‘’Op dit moment hebben we nog wel genoeg voorraad, maar als het in de zomertijd weer goed fietsweer wordt, verwachten we mogelijk tekorten. We hebben zo’n zevenhonderd fietsen in de verhuur .Met name in de weekends is het extreem druk, vooral met de verhuur van mountainbikes. Extra fietsen inkopen is geen mogelijkheid, want die zijn er bijna niet.”

Routes

Ine Nijveld is boswachter op de Sallandse Heuvelrug en De Borkeld. ‘’Het is in de natuur erg druk, zowel met wandelaars als met fietsers. De mensen trekken in deze tijd van corona massaal de natuur in, dat is goed te merken. De recreatieve fietsers doen het in het algemeen goed, ze blijven netjes op de paden en zorgen niet voor overlast, De mountainbikes hebben eigen routes en die worden ook druk bereden. Wij beheren de grond, MTB Netwerk Twente stippelt de routes uit. In verband met de bescherming van de zandhagedis op de heuvelrug worden routes op sommige punten omgeleid.’’ Volgens Ine leidt de toegenomen recreatiedruk door fietsers in het algemeen niet tot grote problemen, al blijft er wel zwerfvuil achter.

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden