<p>Vanuit het auditorium in het Koetshuis kunnen straks lezingen en presentaties digitaal gevolgd worden.</p>

Vanuit het auditorium in het Koetshuis kunnen straks lezingen en presentaties digitaal gevolgd worden.

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Rijssens Museum gaat streamen

Het Rijssens Museum gaat de streamingsmogelijkheden onderzoeken om lezingen en presentaties ook online bij het publiek te krijgen.

Rijssens Museum

RIJSSEN – Het onderzoeken van streaming wordt ingegeven door de langdurige sluiting van het museum voor het publiek.

Beperkingen
“We zijn bang dat na een mogelijke opening er toch nog grote beperkingen zullen blijven bij het toelaten van mensen,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Het is heel mooi dat we twee prachtige musea onder ons beheer hebben, maar ons grote doel is toch om zaken die de moeite waard zijn te laten zien aan het publiek.

Inkomsten
Dat gaat het beste door de mensen naar landgoed de Oosterhof te laten komen, want er gaat niets boven echt. Maar we zijn nog lang niet zo ver dat we jaarlijks onze 12.000 bezoekers kunnen binnenhalen, zoals we dat voor de coronacrisis deden. En daar zijn we voor onze inkomsten toch wel voor een groot deel van afhankelijk,” stelt Dannenberg.

Beeldpresentatie film of lezing volgen in de huiskamer


Connectium

De streamingsmogelijkheden werden ons aangereikt door directeur Ronald Vrijenhoek van Connectium. “We doen voor onze digitale infrastructuur al jaren prima zaken met Connectium. Zij weten ook precies waar onze behoeftes liggen en ze stelden voor om te gaan onderzoeken hoe we het brede publiek weer kunnen laten genieten van wat we als musea te bieden hebben.”


Koetshuis
Het Rijssens Museum beschikt sinds vorig jaar over een geschikte publiekszaal in het Koetshuis op het museumeiland. “We hebben er jarenlang op zitten azen en nu we het hebben mogen we geen mensen ontvangen. Maar het auditorium is een prachtige zaal. We gaan uitproberen of we daar activiteiten kunnen laten streamen.” Streven blijft bij alles om het publiek gewoon weer terug te krijgen in en om kasteel de Oosterhof.


“Maar door de coronabeperkingen moeten we veel gelegenheidsonderwerpen laten schieten. Stel dat we nog lange tijd te maken blijven krijgen met een maximum aantal bezoekers van 30 en de anderhalvemetermaatregel, dan kunnen we maar zeer weinig mensen kwijt bij bijvoorbeeld een lezing. Dat zouden we kunnen oplossen door een beperkt aantal mensen in het Koetshuis toe te laten en andere belangstellenden zouden de lezing vanuit huis kunnen volgen.”


Beeld en geluid
Een en ander betekent dat er een cameraopstelling moet komen in het auditorium van het Koetshuis waardoor de spreker in beeld komt. “Nooit zo mooi natuurlijk als zelf in de zaal zitten, maar dan kunnen we toch iets doen voor ons publiek. Als de spreker een PowerPoint wil vertonen kan ook in de huiskamer van beeld en geluid worden meegenoten. Als je dat allemaal optelt, dan is het in elk geval beter dan niets. We hebben al een datum gepland waarop Connectium dat gaat uitproberen.
Beeld en geluid moeten perfect zijn, maar dat hangt ook af van de ruimte en zodra dat een goed resultaat geeft, zullen we zo snel mogelijk een test met publiek uitvoeren,” aldus Dannenberg.

Vanwege de coronasluiting is er nogal wat niet doorgegaan. Zowel de Bevrijdingsexpositie vorig jaar en dit jaar zijn niet geopend geweest voor het publiek. Er zijn twee boekpresentaties geweest met een zeer klein publiek. Ook de 4 geplande voorstellingen van de film Riessen in ‘n Kiekerd met celliste Anne Knappstein en haar ensemble zijn afgeblazen.

Steun het Rijssens Museum

Word vriend van de Rijssense Musea, minimaal 25 euro per jaar: vrienden@rijssensmuseum.nl Met vriendenpas gratis toegang + 4x per jaar de Havezate Kroniek. Laatste 2 nummers gratis op te halen. Bel even, want het museum mag nog niet open 0548 514261.

Gerrit Dannenberg
Meeschrijver
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden