<p>Deze palmen staan op de Smidsbelt in Holten. Volgens Erik Pinkert zouden inheemse bomen hier &nbsp;ook niet misstaan.&nbsp;</p>

Deze palmen staan op de Smidsbelt in Holten. Volgens Erik Pinkert zouden inheemse bomen hier  ook niet misstaan. 

(Foto:Leo Polhuijs)
In de krant

Groen moet centrum Holten opfleuren

In Rijssen - Holten denken burgers en ondernemers actief mee over verschillende gemeentelijke onderwerpen. Zo is er een ‘denktank’ die zich bezighoudt met het centrum van Holten en dan met name over de vraag hoe het dorpshart aantrekkelijker kan worden voor zowel bewoners als toeristen.

HOLTEN - Namens de Holtense Handels Vereniging (HHV) nemen Erik Pinkert en Jos Kamphuis deel aan de beraadslagingen, die overigens geen formele status hebben. Pinkert vanuit de detailhandel, Kamphuis vanwege zijn horeca-achtergrond. Het centrum van Holten is volop in beweging. Zo zijn er plannen voor nieuwbouw op de locatie Annemarie Wonen, woningbouw op het Enckoterrein en op de plek van het inmiddels gesloopte - Vosmanpand. Bovendien is Albert Heijn van plan om de winkel flink uit te breiden, maar deze plannen willen nog niet erg vlotten en er zijn bezwaren tegen onder meer de bouwhoogte.

Uitstraling

Intussen wordt geprobeerd met kleinschaliger acties iets te doen aan de uitstraling van de Dorpsstraat en de Smidsbelt. Pinkert: “Het is de bedoeling dat het centrum van Holten wordt opgefleurd en binnen de Denktank is hierover inmiddels al gesproken. Meer groen zou welkom zijn, misschien ook om het verkeer een beetje af te remmen. Want vaak wordt er te hard gereden op de Dorpsstraat.’’

Ludieke actie

Deze straat is officieel woonerf en daar mag vijftien kilometer per uur worden gereden, maar vaak wordt ten onrechte gedacht dat dertig de limiet is. De HHV heeft begin dit jaar tijdens een ludieke actie al eens de aandacht op de maximum snelheid gevestigd.

‘Dan kunnen we mensen ontvangen in groen centrum’

‘’Misschien kunnen we grote bloembakken plaatsen, daar hebben we het tijdens onze bijeenkomsten al eens over gehad,’’ filosofeert Pinkert, die hoopt op gemeentelijk geld.

‘’Deze bakken zouden dan verrijdbaar moeten zijn, zeker op de Smidsbelt, want daar moeten ook de marktkramen immers hun plek kunnen innemen.

Verder hebben we nagedacht over het soort groen dat we zouden willen plaatsen. We dachten aan inheemse bomen of groen dat aansluit bij de omringende natuur in het dorp, en geen palmen. Het zou mooi zijn als we er samen voor de zomer uitkomen. Dan begint immers het toeristenseizoen. Voor de uitstraling van de dorpskern en de beleving van de toeristen is het goed als er meer groen komt. We hopen er natuurlijk allemaal op dat de coronaregels tegen die tijd soepeler zijn geworden en dat er weer meer mensen kunnen komen. Dan kunnen we mensen ontvangen in een groen centrum.

Vorig jaar hebben we in verband met Covid 19 een aantal acties moeten afblazen, zoals de straatversiering rondom Bevrijdingsdag. Het zou mooi zijn als er dit jaar weer wat meer mogelijk is.’’

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden