<p>Ichtus Rihanra met op de achtergrond de M9olukse wijk in Rijssen&nbsp;</p>

Ichtus Rihanra met op de achtergrond de M9olukse wijk in Rijssen 

(Foto: Gert Perdon)
In de krant

Gesprek over huisvesting Molukkers

Het is op 5 mei precies zestig jaar geleden dat er Molukkers in Rijssen aankwamen. Tien jaar eerder waren de Molukkers uit ‘’ons’’ Indië naar Nederland gekomen.

RIJSSEN -  Een gesprek met Ichtus Rihanra van Stichting Teripang uit Rijssen kan niet plaatsvinden zonder over de geschiedenis te spreken. Ichtus is geboren in 1970 en weet dus niet uit eigen ervaring hoe het was in de kampen waar de Molukkers na aankomst werden gehuisvest.

‘’Maar ik ken natuurlijk wel de verhalen van mijn vader, die militair was in het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (Knil). Direct na aankomst in Nederland kregen mijn vader en de andere Knil-militairen ontslag en werden ze ondergebracht in barakken. Mijn vader en moeder kwamen in een barak bij Ommen, waar SS-ers hadden gezeten.

‘Wij willen de overheid aan haar belofte houden’

De Molukkers mochten de eerste jaren niet werken. Later werden de Molukkers verspreid over het land, vooral naar plaatsen waar industrie was. Zo kwam er ook een groep in Rijssen terecht. Die eerste generatie ondervond taalproblemen en kreeg te maken met krappe huisvesting. Deze groep is niet goed opgevangen. Het was beter geweest als ze de taal meteen hadden geleerd en werk hadden gekregen, dan was de integratie veel beter verlopen.”

Plat Riessens

“De integratie is nu wel zo’n beetje voltooid. Sprak de eerste generatie nog vrijwel uitsluitend Maleis, de latere generaties zijn veel beter geschoold en spreken geen Maleis meer maar Nederlands, of plat Riessens. De overheid hield de Molukkers destijds voor dat hun verblijf tijdelijk was. Maar dat werd permanent. Wij zouden graag zien dat de overheid hiervoor excuses aanbiedt. We willen eerherstel. De Molukkers zijn trouw gebleven aan Nederland. Mijn vader heeft dertien jaar in het leger gezeten maar zijn trouw werd niet beloond. Veel Molukkers raakten gefrustreerd over hun behandeling.’’

Hecht

De Molukse gemeenschap in Rijssen is hecht en telt 250 mensen, die voornamelijk in enkele straten wonen. Ichtus. Inmiddels zijn gaten gevallen in het Molukse karakter van de woonwijken. De overheid beloofde destijds dat de woningen hier alleen aan Molukkers toegewezen zouden worden. De woningen zijn bedoeld voor de sociale huursector en als mensen een inkomen krijgen dat boven de grens ligt voor een sociale huurwoning, mogen ze er niet meer wonen en kan het huis aan niet-Molukkers worden toegewezen.

Dit is in tegenspraak met de beloftes van de landelijke overheid en heeft in een aantal gevallen tot vertrek van bewoners geleid. Wij hebben deze problematiek aangekaart bij woningcorporatie Viverion en op 8 april volgt een gesprek met Burgemeester en Wethouders. ‘’

In verband met zestig jaar Molukkers stond een feest in het Parkgebouw gepland, maar in verband met corona gaat deze niet door.. Er wordt nog gekeken naar een alternatief.

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden