<p>De Westerstraat in wintertooi, een van de best geconserveerde straten van oud-Rijssen.</p>

De Westerstraat in wintertooi, een van de best geconserveerde straten van oud-Rijssen.

(Foto: Jan Joost)
In de krant

Historisch bewustzijn Rijssen in de lift

Het historisch aanzien van het nieuwe Rijssense stadshart, de redding van de RV-tribune, aandacht voor de verdwenen Bello-spoorlijn naar Hellendoorn en Enter, de Erfgoedpluim voor Rijssen en Holten, het behoud van pand Enterstraat 100 en het pleidooi in de gemeenteraad voor behoud van het voormalige café de Duizendpoot.

Rijssens Museum

RIJSSEN – Alles wijst op een groeiend historisch bewustzijn in de gemeente Rijssen-Holten. “Als bewaarders en promotors van de geschiedenis van onze stad zijn we daar natuurlijk ontzettend blij mee,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

“Als museum laten we graag zien waar we als stad Rijssen vandaan komen. Dat doen we met mooie beelden of we brengen met de Jumbo een historisch album uit. Maar de werkelijkheid blijft gewoon het mooiste: echte elementen die onze geschiedenis vertellen. Goed voorbeeld is de Engelse tribune van voetbalclub RV, voortgekomen uit het jute-imperium van Ter Horst. Nu het RV-terrein wordt bebouwd, eindigt de tribune gelukkig niet op de schroothoop. Geweldig dat mensen als Gerrit ter Horst zich hiervoor inzetten en dat de Erfgoed Adviesraad daar positief aan bijdraagt. De tribune is weliswaar verplaatst naar het terrein van de nieuwe voetbalclub, maar het verhaal van de tribune is nog altijd te zien. Dat is vele malen belangrijker dan de mooiste foto.”

Optimistisch

Dannenberg is optimistisch over de toekomst. “Het behoud van historische zaken was altijd een mooie hobby van dames en heren op leeftijd. Maar jongeren waarderen steeds vaker historische elementen in onze gemeente. Kijk naar de politiek: VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg brak in de gemeenteraad een lans voor het behoud van het pand op de hoek Haarzijde-Westerstraat. Sander ter Harmsel van D66 pleitte voor het behoud van het aanzicht van de Duizendpoot en van SGP-raadslid Sander Haase kreeg ik onlangs een vraag die erop wees dat ook hij met een historisch onderwerp bezig is.”

De jongere generatie vindt historische gebouwen sfeerverhogend. “Columnist Martin ter Denge, toonde onlangs met warme beelden aan hoe het Schild meer belevingswaarde zou kunnen krijgen. Neem het Hangerad, een van de best bewaard gebleven historische wijken van Rijssen. Jonge mensen wonen daar heel graag. Maar er is nog meer te noemen.”


Westerstraat
“Henk Brinks van Brinks Montage heeft het in de Westerstraat het pand gekocht waar ooit bakker Harbers (Köster-Freark) in zat. Dat gaat hij in de vooroorlogse staat herstellen. Geweldig!. Ga eens kijken in die Westerstraat: echt een van de best geconserveerde straten van Rijssen. De bewoners daar hebben er gewoon gevoel voor. Daar passen de plannen van Brinks naadloos in,” zegt Dannenberg.

Oude stadhuis

Dannenberg blijft hopen dat deze ontwikkeling zal doorzetten. “Het mooiste zou zijn als het zou uitlopen op de herbouw van het oude stadhuis op het Schild. Mooi project als leerlingbouwplaats. Dan krijgen we een stijlvol historisch ankerpunt én het Schild zou er zijn oude aanzien weer mee terugkrijgen. Rijssenaren kunnen dit stadhuis herbouwen, dat weet ik zeker.”

Het Rijssens Museum vindt niet dat de stad een openluchtmuseum moet worden. Tijden, omstandigheden en inzichten veranderen nu eenmaal. Maar het is wel belangrijk om in de stad beeldbepalende elementen te handhaven. Ze zijn de verbinding met het verleden. Aan de hand van die elementen of gebouwen vertel je het verhaal van de stad.

Steun het Rijssens Museum

Wordt nu vriend voor minimaal 25 euro per jaar. Laatste twee nummers van 2020 gratis op te halen bij het museum. Even bellen of mailen vooraf, want door de coronasluiting is er geen dagelijkse bezetting. Opgeven kan op vrienden@rijssensmuseum.nl

Gerrit Dannenberg
Meeschrijver
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden