<p>De plaquette bij Ter Horst-voorwerpen als vaandel en instrumenten van Wilhelmina. Inzet: bronzen hert.&nbsp;</p>

De plaquette bij Ter Horst-voorwerpen als vaandel en instrumenten van Wilhelmina. Inzet: bronzen hert. 

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Museum ontdekt plaquette hert

Het Rijssens Museum heeft de plaquette, die ooit op het voetstuk van het bronzen hert in het Volkspark stond, opnieuw ontdekt bij de herindeling van de jutekelder.

Rijssens Museum

RIJSSEN – De 110 jaar oude plaquette met “Hulde der gezamenlijke arbeiders van de Firma Ter Horst & Co aan den heer J. ter Horst J.Hz” stond jarenlang goed verscholen onder de jutezakkendrukpers.

“Er was geen beschrijving of registratienummer bij, dus we dachten dat hij bij de andere drukmallen hoorde waar hij tussen stond,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Jutekelder

Afgelopen najaar werd de industriekelder flink onder handen genomen. “De achterwand van de jutekelder werd voorzien van een levensgrote foto van de spoelerij van ‘n Stoom. Voor het ruimtelijk inzicht hebben we meer plek gemaakt. Ook de kleinere voorwerpen hebben we kritisch bekeken. Daarbij kwamen we de plaquette tegen. Die bleek op een korte metalen standaard te staan en was niet in verband te brengen met de machine.” Afgelopen weken kwam het digitale beeldarchief van oud-journalist Dick Smit naar het museum.

Dick Smit
Smit overleed eind vorig jaar en was de oprichter van museumblad de Havezate Kroniek. “In zijn archief kwam ik een foto tegen van het bronzen hert dat in het Volkspark staat,” legt Dannenberg uit. “Dat hert heeft een tamelijk opmerkelijke geschiedenis, want dit exemplaar is een replica van het oorspronkelijke beeld waar juist onze plaquette bij hoort.”

Plaquette weer terugplaatsen bij het hert in het Volkspark

Cadeau
Bij het 50-jarig jubileum van de jutefabriek van Ter Horst op 13 mei 1911, schonk het personeel van Ter Horst een bronzen hert op een sokkel aan Jan ter Horst die woonde in een villa op de hoek Korteboslaan-Enterstraat. De plaquette zat in de sokkel, zoals de foto-inzet toont.

Volkspark
Na sloop van de villa kreeg het beeld een plaats in het Volkspark. “Niet zo gek,” zegt Dannenberg, “want het Volkspark was ook van Ter Horst. De plaquette paste echter niet in de nieuwe sokkel, dus werd hij óp de sokkel gemonteerd bij het linker achterbeen van het hert.”

In de jaren zestig verdween het beeld spoorloos. “Wij denken dat het in opslag kapot is gegaan en bij het oud ijzer is terechtgekomen. Zo kan het gaan,” zegt Dannenberg. “Echter, oud-brandweercommandant Henk Wolterink werd voorzitter van de beheerscommissie van het Parkgebouw en de Enschedese firma Netters gaf het Volkspark een facelift. Wolterink wist Netters zo ver te krijgen dat zij een splinternieuw hert schonken in 2014.”

Terugplaatsen
Dannenberg zou het toejuichen als de plaquette - net als vroeger - weer op de sokkel zou komen. “Ze horen bij elkaar en dan heeft het Volkspark er weer een historisch Ter Horst-aanknopingspunt bij.”

Gerrit Dannenberg
Meeschrijver
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden