<p>Jo Stukker-Paalman uit Holten is honderd jaar geworden.</p>

Jo Stukker-Paalman uit Holten is honderd jaar geworden.

(Foto: Foto :Eigen foto)
In de krant

Hoera, Johanna is honderd jaar!

Jo (hanna) Stukker-Paalman uit Holten bereikte afgelopen maandag 1 maart de leeftijd van honderd jaar. Deze mijlpaal is nog steeds een hoge uitzondering. De Holtense verkeert nog in goede gezondheid. Ze is nooit uit haar geboortestreek weggeweest.

HOLTEN - De kersverse eeuwelinge woont in woonzorgcentrum De Diessenplas in haar woonplaats. ‘’Ze woont daar nog maar twee jaar. ‘’Daarvoor heeft ze maar liefst 84 jaar in hetzelfde huis gewoond,’’ zegt haar dochter mevrouw Klein Velderman, die net als haar moeder in Holten woont.

Station Dijkerhoek

De honderdjarige is geboren en getogen in Holten. Haar vader was als medewerker van de Spoorwegen onder meer actief op het stationnetje van Dijkerhoek, dat in 1934 werd opgedoekt. De moeder van mevrouw Stukker kwam van de boerderij. Ze werkte op jonge leeftijd als coupeuse in Nijverdal maar gaf die baan na haar trouwen op en wijdde ze zich aan haar gezin en het huishouden.

Het echtpaar Stukker kreeg drie dochters en een (inmiddels overleden) zoon. De oudste dochter is 76, de jongste 68. Mevrouw Klein Velderman is 75. Verder zijn er zes kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. De heer Stukker was huisschilder en overleed in 1990. Een schoonzuster van de honderdjarige is eveneens honderd jaar geworden.

Duofiets

‘’Moeder is nog goed gezond en bij de tijd, kortom ze is goed te pas,’’ zegt mevrouw Klein Velderman. ‘’Ze leest nog graag dagelijks de krant en kan meepraten over dingen die in de samenleving spelen. Verder puzzelt ze graag. Haar geheugen werkt nog behoorlijk goed. Als ik namen van familieleden of bekenden noem, weet ze die meestal meteen thuis te brengen.

Als het goed weer is, trekt ze er graag eens in de veertien dagen samen met iemand anders met de duofiets op uit. Ze heeft er wel veel last van dat corona zoveel beperkingen met zich meebrengt, bijvoorbeeld als het gaat om het aantal bezoekers dat op haar kamer mag komen. De coronacrisis neemt wel veel sociale contacten weg. Dat vindt ze erg jammer want ze is altijd wel op persoonlijk contact gesteld geweest. Maar ze realiseert zich ook dat daar nu eenmaal niet zoveel aan te doen is.’’

Trompet

In verband met corona kon de verjaardag van mevrouw Stukker thuis ook niet uitgebreid gevierd worden. Maar dat betekent niet dat het eeuwfeest geruisloos voorbijging. De familie heeft van alles uit de kast getrokken om er een mooie feestelijke dag van te maken.

Zo kwamen er ‘s morgens felicitaties van de kant van de gemeente en maakte de hoogbejaarde Holtense een rondje door het dorp. Langs de route stonden enkele familieleden en oude bekenden. ook reed ze langs haar oude woning aan de Burgemeester Van der Borchstraat. Een buurman speelde ‘’Lang zal ze leven’’ op de trompet.

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden