Rijssen-Holten klaar voor Tweede Kamerverkiezingen | Rijssen-Holtens Nieuwsblad

Rijssen-Holten klaar voor Tweede Kamerverkiezingen

Rijssen/ Holten - Volgens burgemeester Arco Hofland is de gemeente Rijssen-Holten klaar voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart.

De stemlocaties zijn allemaal gescand om alles coronaproof te laten verlopen. Zo is ernaar gekeken hoeveel mensen er tegelijk binnen mogen zijn. Bij de ingang van het stemlokaal zal iemand in de gaten houden wanneer iemand naar binnen mag.

“Er zijn veel nieuwe vrijwilligers bijgekomen die wel willen helpen tijdens de verkiezingen,” geeft burgemeester Arco Hofland aan. “Dit gaf anderen die al jaren meehelpen, de kans om te stoppen.”

Om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen, vraagt Hofland om zoveel mogelijk verspreid over de dag te komen stemmen. “De piekmomenten zijn normaal gesproken rond 12.00 uur ‘s middags en tussen 16.00 en 20.00 uur. Als je toch thuiswerkt, is het makkelijker om een moment te kiezen buiten deze tijden.” Ook kan men al op maandag 15 of dinsdag 16 maart stemmen.

Naast het veilig kunnen stemmen, is het ook zaak om de stemmen veilig te kunnen tellen. Hofland: “Het is nu niet mogelijk om de stembussen over de kop te houden en te gaan ‘graaien’ naar de stemformulieren. Ook hiervoor geldt een speciale procedure om dit veilig op anderhalve meter afstand te kunnen doen.”

PostNL bezorgt de stempas in de week van maandag 22 tot en met zaterdag 27 februari. Hierbij vindt men ook een gezondheidscheck. Deze vult men pas in op de dag dat men gaat stemmen. Dit is een extra coronamaatregel.

70 jaar of ouder?

Wie 70 jaar of ouder is ontvangt een stempluspas en een briefstembiljet. De stempluspas wordt uiterlijk woensdag 3 maart thuisbezorgd. Er komt ook nog een tweede envelop met onder meer het briefstembiljet en een antwoordenvelop. Deze wordt bezorgd tussen vrijdag 26 februari en donderdag 11 maart. Men hoeft dus niet naar een stembureau om een stem uit te brengen.

Dit is een extra coronamaatregel, maar stemmen per brief is niet verplicht. Men kan er ook voor kiezen om zelf te stemmen op het stembureau of iemand anders te laten stemmen (via een volmacht).

Kandidatenlijst

De envelop met daarin de kandidatenlijst wordt ook bezorgd door PostNL. Uiterlijk zaterdag 13 maart ligt deze envelop in de brievenbus.

Meer weten?

In de post die men ontvangt over het briefstemmen staat hoe het werkt. Lees meer op www.rijssen-holten.nl/verkiezingen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden