Herinrichting kasteel de Oosterhof | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>RIJSSEN - Het eerste deel van de kasteelzolder begint met de vlasverwerking tot kleding in de huisvlijt.</p>

RIJSSEN - Het eerste deel van de kasteelzolder begint met de vlasverwerking tot kleding in de huisvlijt.

(Foto: Jan Joost)

Herinrichting kasteel de Oosterhof

Havezate de Oosterhof staat een herinrichting te wachten om het verhaal van Rijssen nog beter uit de verf te laten komen.

Rijssens Museum

RIJSSEN – Er is een begin gemaakt met het eerste deel van de grote kasteelzolder. Dit gedeelte moest worden heringericht omdat daar de klimaatinstallatie is gekomen.

Capriolen
Daardoor is een smalle strook van de zolder als museale expositieruimte vervallen. “Ook het zogenaamde onderduikers-luik is helaas wat uit het zicht geraakt,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. “Maar na het uithalen van wat ingewikkelde capriolen kan het aan liefhebbers toch nog getoond worden als dat zo uitkomt.”

Inrichtingsplan

Conservator Jan van de Maat heeft voor de zolder een nieuw inrichtingsplan gemaakt. “Daarin is een meer logische lijn gebracht in ons “wassen-en-strijkenverhaal”, zegt Dannenberg. “De natte was werd vroeger van buiten naar boven getakeld met een grote katrol. Daar werd het linnengoed gedroogd, gesteven, gemangeld en gestreken. Daar gaat een heel proces van huisvlijt aan vooraf.”

Handbediending
Kom je uit de klederdrachtzaal, dan krijg je nu eerst te zien hoe het vlas vroeger werd gekamd, gesponnen en geweven. We hebben zo’n huisweefgetouw staan. Als er ’s winters minder te doen was op het land waren de boeren hiermee bezig. Je kon dan dagelijks het ritmische gebonk van het handbediende weefgetouw in de weefkamer horen.”

Ontwikkeling

Na dit gedeelte gaat het verhaal verder met het bewerken van de textiel. “We hebben een indrukwekkende verzameling strijkijzers in wonderlijke soorten en maten,” legt Dannenberg uit. “Daar is duidelijk de ontwikkeling van de techniek in terug te zien. Het begint bij zeer eenvoudige strijkbouten die je op de kachel moest verwarmen. Textiel kun je immers bewerken door gebruik te maken van hitte. Dat kun je krijgen door gloeiende kolen in een strijkbout te stoppen, maar ook zijn er modellen die op de gaskraan konden worden aangesloten en waarin een gasvlam brandde.

Gevaar

Dat dit niet altijd zonder gevaar was, laat zich raden. Dit hele proces loopt uit op een elektrische strijkmachine en het stoomstrijkijzer.” Ook is er aandacht voor een veelheid aan hulpmiddelen en gereedschappen voor het bewerken en opmaken van hoge hoeden, katoenen en kanten knipmutsen, losse manchetten en boorden.

Bedstede 
Er zijn plannen in de maak om aan het eind van de route over de zolder een woonkeuken met bedstede na te bouwen. “Het publiek kan dan zien wat voor beddengoed er in vroeger dagen gebruikt werd. De route voert dan verder langs het open depot waar een blik naar binnen kan worden geworpen.”

Apothekers

Door de toevoeging van het Koetshuis worden de kantoorruimtes op de eerste kasteelverdieping nu ook als museum ingericht.

“Er komt een nostalgisch klaslokaaltje. Het voorste kantoor wordt gereserveerd voor Rijssense sport, dokters en apothekers.”

De Rijssense Musea zijn nog altijd gesloten vanwege corona. Bestuur en museumleiding hopen vurig dat de gedwongen sluiting voor het publiek snel afgelopen zal zijn. Veel museumactiviteiten zijn door de gedwongen sluiting op afgeblazen of op losse schroeven komen te staan. Zodra het enigszins kan, zal de draad zo snel mogelijk weer worden opgepakt.

Steun de musea: word vriend

Word juist nu vriend voor minimaal 25 euro per jaar. Met de vriendenpas gratis toegang tot de musea. 4 keer per jaar gratis de Havezate Kroniek thuis. Opgeven op vrienden@rijssensmuseum.nl Wie zich nu aanmeldt, kan het laatste nummer gratis ophalen bij het museum.

Aandacht voor Rijssense sport, dokters en apothekers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden