Treintjes zien, horen, ruiken en voelen | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Bezoekers bewonderen een treintje&nbsp; op het terrein van Leemspoor Rijssen</p>

Bezoekers bewonderen een treintje  op het terrein van Leemspoor Rijssen

(Foto: Archief Stichting Leemspoor Rijssen)
In de krant

Treintjes zien, horen, ruiken en voelen

Meer publiek trekken met een groter informatie-aanbod en de nadruk op beleving. Dat is het doel van het toekomstige Beleef- en Kenniscentrum Smalspoor Twente. De voorziening staat - letterlijk - in de steigers. In juni 2022 moet het centrum op het terrein van Smalspoor Twente in Rijssen klaar zijn.

RIJSSEN -  Secretaris Gerrit Averesch van de Stichting Rijssens Leemspoor vertelt dat er op het bosachtige terrein net even buiten de bebouwde kom een hal verrijst waarin diverse typen smalspoor en treinen worden getoond. Daar kun je het smalspoor niet alleen zien en horen maar ook voelen en ruiken.

Kiepkarren

‘’Denk bijvoorbeeld aan mijntreintjes of kiepkarren waarmee in vroeger tijden leem en klei werden vervoerd naar de steenfabrieken in Rijssen. Op dit moment staat een aantal exemplaren buiten op ons terrein opgesteld, maar daar staan ze in feite in weer en wind weg te rotten. Dat is jammer. In het Beleef- en Kenniscentrum daarentegen blijven ze goed bewaard. Bezoekers kunnen in de nieuwbouw verder op grote schermen films en documentaires zien over alles wat met het smalspoor heeft te maken. Niet alleen in onze regio, maar ook in andere delen van Nederland en de wereld. Ook worden tekstborden met uitleg geplaatst. Wij halen informatie uit onze eigen gelederen maar willen ook musea elders in het land of over de grens hierbij inschakelen.’’ Bezoekers kunnen het nieuwe centrum aandoen tijdens hun rondgang over het museumterrein vol industrieel erfgoed, waarbij een rit met het historische treintje uiteraard het hoogtepunt vormt. De rijtuigen zijn ook geschikt voor rolstoelvervoer.

Smalspoorfanaten

Volgens Averesch wordt het Beleef- en Kenniscentrum interessant voor iedereen die belang stelt in Rijssens industrieverleden en cultuurhistorisch erfgoed. Averesch: ‘Gezinnen met kinderen die hier op vakantie komen, maar ook voor de echte smalspoorfanaten valt er veel te beleven.’’ Het geld voor de bouw van de hal komt voor een belangrijk deel van het Europees ontwikkelingsfonds Leader en de gemeente Rijssen - Holten. Nog niet al het benodigde geld is binnen. Voor het dak moeten we nog geld bij elkaar zien te krijgen. Wij krijgen van Leader bijna tachtigduizend euro subsidie, op voorwaarde dat we er zelf veel vrijwilligersuren in stoppen. Vrijwilligers zijn van harte welkom, overigens ook voor gangbare onderhoudswerkzaamheden. Speciale kennis hoef je niet in huis te hebben om mee te helpen Maar voor het modelbouwgedeelte dat we in het Beleef- en Kenniscentrum willen vestigen, is het wel handig als je wat verstand van zaken hebt. Ook mensen die in de schuur nog spullen hebben staan die voor ons van belang kunnen zijn, zien we graag langskomen.’’ Voor de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vrijwilligers zich melden via:

www.leemspoor.nl

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden