Padden weer netjes over de weg gezet | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>De elfjarige Gijs is vrijwiliger bij de paddenoverzetgroep Holten.</p>

De elfjarige Gijs is vrijwiliger bij de paddenoverzetgroep Holten.

(Foto:Eigen foto)
In de krant

Padden weer netjes over de weg gezet

Als het weer het enigszins toelaat, gaan vrijwilligers van het IVN Rijssen - Enter op zaterdagochtend 20 februari padden overzetten aan de Broekweg in Holten. Jetty Dorresteijn van de paddenwerkgroep laat weten dat dit alleen kan als het niet te koud is.

HOLTEN - De amfibieën trekken elk jaar eind februari naar het water waar ze zijn opgegroeid om er te paren. Tijdens deze trek naar hun geboorteplaats worden veel diertjes echter tijdens het oversteken van wegen helaas doodgereden. Jetty Dorresteijn vertelt: ‘’Het is nu de tijd voor de padden om te gaan trekken, maar als de vorst nog in de grond zit, vinden de padden het te koud en is het nodig dat onze actie wordt uitgesteld.’’

Een datum weet de vrijwilligster van het eerste uur nog niet te noemen. Jetty, die ook natuurgids is bij het IVN, is al sinds het ontstaan van de werkgroep, vijftien jaar geleden, actief.

‘’De werkgroep is destijds ontstaan doordat er alarmerende berichten kwamen over padden die op de Broekweg tijdens de jaarlijkse trek werden doodgereden.

Een aantal mensen heeft toen actie ondernomen en is de dieren gaan overzetten, aanvankelijk met de hand. Later zijn we overgegaan tot het plaatsen van schermen langs de weg. Deze geleiden de padden naar emmers die in de grond zijn ingegraven en waar ze in vallen. Zo kunnen wij ze makkelijk vervoeren en de weg overzetten.’’

Beschermd

Het overzetten van de kleine beestjes gebeurt in samenwerking met Stichting voor Behoud Natuur en Landschap Greun Hoolt’n en wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Rijssen - Holten. De pad is in ons land een wettelijk beschermd dier. Overigens blijkt uit informatie van het IVN dat ook watersalamanders in de emmers terechtkomen.

Leeggehaald

De emmers worden gedurende de paddentrek tweemaal per dag leeggehaald door de vrijwilligers van de overzetgroep. ‘’Onze vrijwilligers voorkomen dat heel veel dieren worden platgereden,’’ zegt de woordvoerster van de werkgroep. ‘’We helpen de padden niet alleen de weg over, we tellen ze ook. Als we een topjaar hebben, zetten we wel tweeduizend padden over.

In andere jaren kan het om minder diertjes gaan, zo’n achthonderd of duizend exemplaren. De paddentrek duurt ongeveer anderhalve maand. De Broekweg is overigens niet de enige locatie waar de actie wordt gehouden.

Ook bij de vijvers van ‘t Vletgoor (langs de Aaltinksweg) worden padden overgezet. Vroeger deden we dat daar ook handmatig, nu gaan we ook hier schermen plaatsen.’’

De overzetgroep heeft een speciale website in het leven geroepen om informatie te geven: Holtenaren die zich willen opgeven als vrijwilliger voor het overzetten van de padden, kunnen zich hier ook opgeven.

paddentrekholten.nl

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden