Museum lid Textiel Festival Twente | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>In de industriekelder van het Rijssens Museum is voluit aandacht voor de jute-industrie van Ter Horst. (Foto: Irene Dangremond)</p>

In de industriekelder van het Rijssens Museum is voluit aandacht voor de jute-industrie van Ter Horst. (Foto: Irene Dangremond)

(Foto: Irene Dangremond)
Rijssens Museum

Museum lid Textiel Festival Twente

Het Rijssens Museum is deelnemer aan het Textiel Festival Twente en draait daardoor mee in het doorlopende programma dat over heel Twente wordt uitgerold.

Rijssens Museum

RIJSSEN - Doel van het Textiel Festival Twente is om de regio Twente nóg bekender te maken als de textielregio van Nederland. De grootste gemene deler van Twente is immers de textiel en dat gegeven wordt maximaal ingezet, zoals de hunebedden voor Drenthe.

Initiatief

Het initiatief is afkomstig van directeur Sandra Schipper van museum Het Palthehuis uit Oldenzaal en projectleider Daniëlla van der Stelt. Opzet is om alles wat in Twente met de textiel te maken heeft aan elkaar te verbinden.

Motor
De motor hier achter is de nieuw opgerichte Stichting Cultuur in Twente. Het Rijssens Museum is in het bestuur van de nieuwe stichting vertegenwoordigd.


Twentse musea

Om Twente als textielregio bekendheid te geven is het thema Textiel Festival Twente bedacht waaraan acht Twentse musea meedoen: het Palthehuis in Oldenzaal, Museum Bussemakerhuis in Borne, Techniekmuseum Oyfo in Hengelo, de Museumfabriek en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Stadsmuseum Almelo, Natura Docet Wonderryck Twente uit Denekamp en het Rijssens Museum.


Spreiding
Dit deelnemersveld laat een mooie spreiding over Twente zien, wat perfect is voor de plannen. Bij bekende fondsen zijn aanvragen ingediend. Er zijn aanvragen gehonoreerd en toegezegd. Ook de gemeente Enschede draagt een mooi bedrag bij, zodat er al met al voldoende armslag is.


Heden-verleden

De handen zijn al flink uit de mouwen gestoken bij het ontwikkelen en opzetten van programma’s om alle Twentse locaties en activiteiten, gelinkt aan de textiel, met elkaar te verbinden. In het het Textiel Festival Twente komen het textielverleden én de hedendaagse textielactiviteiten in de regio Twente bij elkaar.

Jute

In de Twentse textielgeschiedenis neemt Rijssen met zijn juteverleden een opvallende plaats in. In andere delen van Twente is de fabrieksmatige productie van linnen en katoen uit de huisnijverheid voortgekomen. Ook in Rijssen was sprake van linnenproductie door de bekende ondernemersfamilie Ter Horst. Maar al vrij snel werd de jute ter hand genomen. Hoe dat gekomen is, wordt uitgebreid getoond en uitgelegd in het Rijssens Museum.


Social media
Het Textiel Festival Twente (TFT) heeft intussen verschillende ijzers in het vuur. Binnenkort gaan de social media-kanalen in de lucht en wordt gewerkt aan een Nieuwsbrief. De website gaat begin maart online.


Kunstwerken
In Twente komen textielkunstwerken te staan van 14 ontwerpers/kunstenaars. Hierbij worden ook Saxionstudenten betrokken en ROC-studenten Styling en Mode.
In het programma komen ook plaatselijke initiatieven zoals de textielwandeling die het Rijssense stadsgidsengilde voorbereidt.

TEXTIELBRANDWEER

Ook het Brandweermuseum Rijssen is gelinkt aan het Textiel Festival Twente. Om snel in te grijpen hadden grote bedrijven op eigen terrein hun eigen bedrijfsbrandweer met eigen materieel. Een voorbeeld hiervan is het brandweervoertuig van Ten Cate op de eerste verdieping van het brandweermuseum.

Kunst & textiel

Een regelrecht verband met de Twentse textielregio is de Van Heelkunstcollectie, waarvan de mooiste voorwerpen te zien zijn in het Rijssens Museum. Ter Horst-firmant Marin G. van Heel vermaakte zijn kunstcollectie aan het Rijssens Museum.

De textiel voor Twente is als de hunebedden voor Drenthe

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden