Spaaralbum Rijssen bijna gereed | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>De samenstellers van het spaaralbum v.l.nr. Andr&eacute; van den Houten, Jan van de Maat, Gerhard Baan, Kyra Wolters (manager Jumbo Veeneslagen) en Edwin Smit (manager Jumbo Boomkamp). (Foto: Jan Joost)</p>

De samenstellers van het spaaralbum v.l.nr. André van den Houten, Jan van de Maat, Gerhard Baan, Kyra Wolters (manager Jumbo Veeneslagen) en Edwin Smit (manager Jumbo Boomkamp). (Foto: Jan Joost)

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Spaaralbum Rijssen bijna gereed

Het spaaralbum over historisch Rijssen nadert de voltooiing en als de planningen gehaald worden, zal de spaarplaatjesactie eind februari starten in de Rijssense Jumbo-vestigingen.

RIJSSEN - Het spaaralbum is een samenwerkingsproject tussen het Rijssens Museum en de Jumbo-vestigingen aan de Boomkamp en in Veeneslagen.

Enthousiast
Eind vorig jaar kwam het plan op om een historisch spaarplaatjesalbum te maken over Rijssen en werd contact gelegd met het Rijssens Museum. “Omdat we een bijzonder enthousiaste groep vrijwilligers hebben, konden we direct positief reageren op het plan,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Klus
“Nodig waren ruim 30 thema’s met bijbehorende teksten die de moeite waard zijn om te lezen. Al met al een flinke klus, maar André van den Houten, Jan van de Maat en Gerhard Baan lieten er geen gras over groeien en zijn meteen aan de slag gegaan.”


Beeldpresentaties
Het Rijssens Museum heeft in de loop der jaren al flink veel beeldmateriaal over Rijssen en omgeving geordend voor de altijd zeer goed bezochte beeldpresentatieavonden, waaraan corona vorig jaar radicaal een einde maakte.

Selecteren
“Aan materiaal gelukkig geen gebrek,” zegt Dannenberg, “maar dan moet er geordend worden en wie zelf wel eens een fotoalbum heeft samengesteld, weet dat het selecteren van veel beeldmateriaal en heidens karwei is. Bovendien ben je niet voor jezelf aan het uitzoeken, maar moet je je steeds afvragen wat voor het publiek de moeite waard kan zijn.”

Historische grond
Er is gekozen voor breed aansprekende thema’s. “Natuurlijk ontbreekt Ter Horst niet, want de jute-industrie heeft het verleden én het heden van Rijssen gestempeld. Wat dat betreft staat de Jumbo-vestiging aan de Boomkamp op historische grond,” zegt Dannenberg.
Een greep uit de onderwerpen waarvoor fotoplaatjes verzameld kunnen worden: de Rijssense molens, scholen, sportverenigingen, verzorgingshuizen, hotels en cafés. “Onze mensen hebben ervoor gezorgd dat het ook een luchtig boekwerk wordt. Zo is er een thema over mensen in uniform, maar ook opmerkelijke Rijssenaren komen aan de orde en de Rijssense kerken.”

Herkenbaarheid
Er is veel energie in gestoken om het album voor iedereen herkenbaar en aantrekkelijk te houden. “We zijn niet tot in de steentijd teruggegaan, maar er is een goede mix gevonden tussen vroeger en de jonge historie. Herkenbaarheid voor jong en oud hebben onze mensen voortdurend in gedachten gehouden, zowel bij het selecteren van de beelden als bij het opstellen van de begeleidende teksten.

Films
Verder is er ook sprake van bewegend beeld. “Johan Koster en Johan Kettelarij hebben een vijftal geslaagde filmpjes gemaakt, die via een QR-code in het album te bekijken zijn. Ze gaan over Wasken op ‘n Wiejerd, Roond de Skeeldkoarke, Havezate ‘n Oosterhof, Riessenders en ‘n Stoom en de Pelmolen. Eigenlijk zijn het een soort mini-documentaires geworden,” aldus Dannenberg.

Historisch kwartaalblad de Havezate Kroniek bevat lezenswaardige verhalen over Rijssen en Rijssenaren. Wie zich nu opgeeft krijgt dit jaar alle nummers en krijgt de vriendenpas en laatste nummer buiten overhandigd op het museum. Bel of mail eerst even, want het museum is nog steeds gesloten. Tel. 0548 514 261, e-mail info@rijssensmuseum.nl

Steun de Rijssense Musea

Steun de Rijssense Musea en word vriend voor minimaal 25 euro per jaar. Met de vriendenpas vrije toegang tot de musea en 4 keer per jaar gratis historisch magazine de Havezate Kroniek. Opgeven kan heel gemakkelijk per e-mail op vrienden@rijssensmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden