Archief Collectie Nagelhout wordt digitaal toegankelijk | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


Foto:

Archief Collectie Nagelhout wordt digitaal toegankelijk

In de kelder van Kulturhus Holten verzorgt stichting Collectie Nagelhout tentoonstellingen met de kunstwerken die zij beheert. De collectie bevat onder meer een respectabel aantal werken van bekende kunstenaars waaronder Raoul Hynckes, Isaäk Israëls, Leo Gestel, Jan Voerman, Jan Sluijters.

Naast het beheren en tentoonstellen van de kunstwerken, wordt er een archief bijgehouden over de kunstwerken en de tentoonstellingen.

Voor de twee boeken die over de collectie zijn geschreven is veel archiefmateriaal verzameld door de jaren. Omdat dit archiefmateriaal voor een groot deel alleen op papier bestaat, is het niet makkelijk om hier informatie in terug te vinden.

Ook is een deel van het archief inmiddels zo oud aan het worden dat het tegen de tand des tijds beschermd moet worden. Bestuurslid Corrie de Groot: “we zijn heel blij dat we een bijdrage hebben gekregen van het Cultuurbudget van de gemeente om het archief te scannen en digitaal toegankelijk te maken. Hierdoor kunnen we straks informatie over de kunstwerken via een registratiesysteem koppelen en is het in te zien voor jong en oud.”

Het archiefmateriaal is ondertussen opgehaald door het bedrijf Picturae. Zij zijn gespecialiseerd in het digitaal maken en opslaan van archieven, boeken, brieven, foto- en filmmateriaal en nog veel meer. Bestuurslid Kristina Odenhamn vult aan: “Door de lockdown kunnen mensen de tentoonstellingszaal niet bezoeken. Dat is jammer. Maar via de website kan iedereen gelukkig al een kijkje in de collectie nemen en dit wordt binnenkort uitgebreid met de online toegang tot het archief.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden