Kwintenbergactie Museum succesvol | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>De Pelmolen vanaf de Regge, een van de vele schilderijen van Gerrit Kwintenberg die hij maakte van Rijssen en omgeving. (Foto: Jan Joost)</p>

De Pelmolen vanaf de Regge, een van de vele schilderijen van Gerrit Kwintenberg die hij maakte van Rijssen en omgeving. (Foto: Jan Joost)

(Foto: Jan Joost)
Rijssens Museum

Kwintenbergactie Museum succesvol

De actie van het Rijssens Museum om het oeuvre van de Rijssense kunstschilder Gerrit Kwintenberg te verzamelen is nu al een daverend succes geworden. Ruim 60 kunstbezitters hebben zich gemeld.

RIJSSEN – Via de papieren media en social media deed het Rijssens Museum vorige week een oproep aan bezitters van een schilderij van kunstschilder Gerrit Kwintenberg (1914 – 1975) om hun kunstwerk op een nog nader te bepalen datum te laten fotograferen.


Zwervende collecties

Het Rijssens Museum is bezig zogenaamde “zwervende collecties” van kunstenaars die voor Rijssen van belang zijn te verzamelen en permanent zichtbaar te maken voor het publiek.

Te Lintelo 
“En met zwervende collecties bedoelen we kunstwerken die ooit zijn verkocht of weggegeven en verspreid zijn onder het publiek,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. De vorige actie die het museum voerde ging om het oeuvre van de Rijssense kunstenaar Harry te Lintelo. “Die verliep ook zeer succesvol,” volgens Dannenberg. “Veel Te Lintelo-bezitters lieten eind oktober hun kunstwerk fotograferen in het Koetshuis op het kasteelterrein door fotograaf Henk van der Stouw van Studio 81. We hebben met Van der Stouw kunnen overleggen dat hij ook de collectie Kwintenberg gaat fotograferen. Daar zijn we blij mee, want op die manier krijg je steeds dezelfde kwaliteit foto’s,” legt Dannenberg uit.

Details
De opnamen worden na de fotosessie geschikt gemaakt voor de Interactieve Kunst Galerij (IKG) waarin ze volledig tot hun recht komen. De IKG is ontworpen door Letink Design uit Enter. In de IKG zijn kunstwerken van verschillende kunstenaars door het publiek stuk voor stuk te bekijken op een groot scherm dat alle details toont. Inmiddels is het oeuvre te zien van Fedor van Kregten en Harry te Lintelo.

De Te Lintelo-sessie was al zo succesvol dat de ingeplande zaterdag ternauwernood toereikend was. “De aanmelding is nu zodanig groot dat we heel goed moeten nadenken hoe we dit allemaal in goede banen kunnen leiden,” zegt Dannenberg. “Voorwaarde is nu dat we niet om de coronaregels heen kunnen. Het museum is voorlopig nog gesloten en we moeten afwachten wanneer we weer open mogen.”

Groningen
De reacties komen overal vandaan. “Zelfs uit Zeeland en Groningen. Bijna iedereen wil te zijner tijd met het kunstwerk naar het museum komen. Dat willen we ook graag, want we maken ook van de gelegenheid gebruik om te noteren welke materialen de kunstenaar gebruikte, de afmetingen en de eigenaar, zodat de kunstwerken voor langere tijd ook te traceren zijn.” Vanzelfsprekend kan zelfs een hele goede foto het niet halen bij het echte kunstwerk. “Echt is altijd beter, maar je kunt nu eenmaal niet alles kopen en ook niet exposeren, dus deze oplossing is een goede tweede.”


Expositie
Veel kunstbezitters boden hun kunstwerk ook aan voor een expositie. “Zodra we weer open mogen, gaan we bekijken hoe we dat aanpakken. Met het Koetshuis erbij hebben we uitstekende mogelijkheden om het publiek mooie dingen te laten zien en horen.”

Gerrit Kwintenberg werkte in een periode waarin zich vele veranderingen voltrokken. Bovendien schilderde hij zeer veel Rijssense taferelen. Door de collectie kunstwerken te verzamelen worden tijdsontwikkelingen zichtbaar.
Een goede doorsnede van zijn werk vertelt ook over de drijfveren van de kunstenaar.

Aanmelden Kwintenberg

Wie een “Kwintenberg” bezit en wil laten fotograferen, kan dat melden hij het Rijssens Museum op e-mailadres info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Kwintenberg. Nadere informatie over een fotografeerdatum volgt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden