Het stempotlood mag mee naar huis | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Erwin van Ooijen is voorzitter van stembureau Alexanderschool.</p>

Erwin van Ooijen is voorzitter van stembureau Alexanderschool.

(Foto:Eigen foto)
In de krant

Het stempotlood mag mee naar huis

Op 17 maart zijn er verkiezingen voor de samenstelling van een nieuwe Tweede Kamer. De gemeente Rijssen-Holten is druk bezig met de voorbereidingen. De stembureaus worden veilig ingericht in verband met corona.

RIJSSEN/ HOLTEN -  Er komen niet meer stembureaus, maar er wordt wel een aantal maatregelen genomen om het stemmen in verband met corona zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen, laat de gemeente weten, Mensen kunnen gebruik maken van de mogelijkheid om vroeg te stemmen. Op maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn er vier stembureaus open waar mensen naar toe kunnen gaan om hiervan gebruik te maken. Dat zijn de stembureaus in het gemeentehuis, Parkgebouw en sporthal de Stroekeld in Rijssen en gebouw Irene in Holten. Inwoners van zeventig jaar en ouder ontvangen een stemplusplas, waarmee zij per brief hun stem kunnen uitbrengen en dus niet fysiek op een stembureau hoeven te komen. Een bedrijf onderzoekt en beoordeelt de stembureaus zodat iedereen veilig kan stemmen.

Rode potloden

Een woordvoerster van de gemeente: ‘’Voor alle zestien stembureaus zijn kuchschermen, desinfectiezuilen, mondkapjes en gelaatsschermen aangeschaft. Er zijn medische mondkapjes en gelaatsschermen voor de stembureauleden en kiezers die geen mondkapje bij zich hebben kunnen er één krijgen bij het stembureau. Ook hebben we 29.000 rode potloden besteld. Kiezers kunnen het potlood mee naar huis nemen en de stembureauleden hoeven dus niet de potloden na elk gebruik schoon te maken.’’

Lid stembureau

De 53-jarige Erwin van Ooijen is al zo’n vijfentwintig jaar lid van het stembureau. Erwin is in het dagelijkse leven financieel medewerker van de gemeente en heeft zich destijds vrijwillig opgegeven. ‘’Dat is mijn bijdrage aan de democratie,’’ lacht hij. Erwin is voorzitter van het stembureau in de Alexanderschool in Rijssen. ‘’Ik zorg ervoor dat alles goed verloopt en dat de drie leden van het stembureau bijvoorbeeld ook een hapje kunnen eten. Dat is belangrijk, want we zitten er de hele dag. Alles verloopt onder strikt toezicht, want we willen natuurlijk graag dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Zo zien we erop toe dat de bus na het stemmen op slot gaat en dat er geen twee mensen in het stemhokje binnengaan.”

Hond

“Soms maak je leuke dingen mee. Zoals die hond die het stemlokaal niet meer uit wilde omdat er een bal lag en een meneer die een uur lang in het hokje bleef. We vroegen hem of het goed ging. Later bleek dat hij allerlei grieven op het stembiljet had geschreven. Dat biljet was natuurlijk ongeldig... Wat we vaak meemaken is dat mensen hun pasje vergeten. Zonder pasje kan het niet. Dan moeten mensen naar huis om het te halen. Bekenden snappen niet altijd dat je naar hun ID vraagt. Maar ook dat hoort erbij: we willen het graag goed doen.’’

Leo Polhuys
Freelancer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden