Kan triatlon dit jaar wél doorgaan? | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Moet Triathlon Holten dit jaar misschien op een andere manier worden gehouden? (Foto: Jolien van Gaalen)</p>

Moet Triathlon Holten dit jaar misschien op een andere manier worden gehouden? (Foto: Jolien van Gaalen)

(Foto: )
In de krant

Kan triatlon dit jaar wél doorgaan?

Alle inspanningen van de organisatie van de jaarlijkse Triathlon in Holten is er op gericht om het evenement op 2 en 3 juli door te laten gaan. Maar het is nog niet zeker of het evenement inderdaad kan plaatsvinden. Dat zegt voorzitter Martin Pieters.

HOLTEN -  Komende zomer staat de vijftiende editie van de Triathlon gepland. Atleten uit de hele wereld strijden om de Sprint Triathlon Premium European Cup. Ook staat de bekende Vivera Run op de agenda. Het evenement op de Sallandse Heuvelrug trekt elk jaar naast de deelnemers weer vele duizenden bezoekers.

Scenario’s

Als het sportevenement niet door zou gaan, zou dat voor de tweede keer op rij zijn. Vanwege het coronavirus werd het spektakel in 2020 afgelast. Pieters: ‘’Wij hopen natuurlijk dat het evenement wel doorgaat. Maar in verband met corona is de situatie nog steeds onzeker. Dus we houden er ook rekening mee dat het evenement op een andere manier wordt georganiseerd. Daarvoor hebben we een aantal scenario’s in voorbereiding, die we de komende tijd nader zullen uitwerken. Ik kan er inhoudelijk nog niet al te diep op ingaan, maar we geven onszelf tot eind februari de tijd om deze scenario’s op een rijtje te zetten.’’ In het zwartste scenario dat Pieters zich kan voorstellen, wordt de Triathlon helemaal afgelast.

Publiek

Volgens Pieters zijn er voor de organisatie vele partijen waar rekening mee moet worden gehouden. ‘’Naast de deelnemers hebben we natuurlijk te maken met het publiek. De routes van de deelnemers heb je redelijk in de hand. Je kunt het parcours zo uitstippelen dat de atleten elkaar onderweg niet tegenkomen. Maar met het publiek is het anders. De grote uitdaging voor ons zit ‘m in het publiek. Dat verspreidt zich veel meer en in verband met corona is dit niet goed. Verder hebben we natuurlijk te maken met onze sponsoren. Nu zijn die loyaal en de meesten van hen hebben wel toegezegd dat er een mouw aan valt te passen als de Triathlon niet door zou gaan. Een andere partij bestaat uit de leveranciers van materialen die nodig zijn om het evenement fysiek mogelijk te maken. Het spreekt vanzelf dat je niet op het allerlaatste moment nog bestellingen kunt doen.’’

Zaken om over na te denken

Het sportieve spektakel wordt mogelijk gemaakt door 950 vrijwilligers, onder wie zo’n zestig blokhoofden. ‘’Zij zijn allemaal enthousiast,’’ zegt Pieters. ‘’De blokhoofden hebben met kerst van het bestuur allemaal een leuke attentie gehad voor hun grote inzet, Er zijn nog geen geluiden die erop wijzen dat vrijwilligers afhaken of dat het enthousiasme tanende is. Maar als de Triathlon wederom wordt afgeblazen, komt dat misschien anders te liggen. Kortom: we hebben de komende tijd nog heel wat zaken om over na te denken.’’

Leo Polhuys
Meer berichten