Vijftien is maximum in de Dorpsstraat | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


De HHV heeft borden aangebracht om verkeersdeelnemers te wijzen op de maximum snelheid. (Foto: Leo Polhuijs)
De HHV heeft borden aangebracht om verkeersdeelnemers te wijzen op de maximum snelheid. (Foto: Leo Polhuijs) (Foto: Leo Polhuijs)
In de krant

Vijftien is maximum in de Dorpsstraat

De Holtense Handels Vereniging (HHV) heeft met een ludieke actie aandacht gevraagd voor de verkeersproblemen in het centrum. Dat gebeurde door bordjes met het opschrift Woonerf te plaatsen op twee punten in de Dorpsstraat.

HOLTEN -  Obbe Meijer, die voor de ondernemersvereniging de externe communicatie verzorgt, vertelt dat de HHV ‘’ondeugend’’ is geweest. ‘’We hebben onze actie bij de gemeente aangekondigd en gezegd dat we de bordjes zouden gaan plaatsen. Het is een ludieke actie geweest.’’

Veel te hard

Volgens Meijer wordt er op de Dorpsstraat vaak veel te hard gereden. ‘’Automobilisten denken dat je hier dertig kilometer mag rijden, maar dat is niet zo. Het centrumgebied is deels woonerf en daar geldt een maximumsnelheid van vijftien kilometer.

Dat is hard genoeg in een gebied waar je allerlei soorten verkeer door elkaar ziet: personenauto’s, vrachtwagens, voetgangers en fietsers. Alles krioelt door elkaar. Veel mensen weten echter niet dat vijftien kilometer het maximum is in een woonerf en daar wilden we met onze actie de aandacht op vestigen. Ik hoop natuurlijk dat de borden er een tijdje blijven staan, om de aandacht te blijven vestigen op het feit dat je hier eigenlijk door een woonerf rijdt.’’

Op woonerven geldt de maximumsnelheid overigens ook voor fietsers. Bovendien mogen automobilisten hun voertuig niet zomaar overal parkeren.

In principe mogen voetgangers overal de weg oplopen en ook kinderen zouden overal vrijuit moeten kunnen spelen. Woonerven worden vaak gekenmerkt door de aanwezigheid van bloembakken. Stoepen ontbreken. Begin en einde van een woonerf gelden als in- en uitrit. Als je een woonerf in- of uitrijdt, gaat ander verkeer dus voor.

Regie

Volgens Meijer wordt het probleem nog verergerd door het eenrichtingsverkeer tussen Albert Heijn en de bloemenzaak. ‘Lang niet iedereen houdt zich aan het eenrichtingverkeer dat op deze plek geldt.

Daardoor hoopt het verkeer zich op dit smalle weggedeelte al snel op.

Verkeersproblemen doen zich ook voor als vrachtwagens in de Dorpsstraat worden uitgeladen. Dan krijg je meteen opstoppingen.

Als vrachtwagens of personenauto’s geparkeerd staan, kom je er meteen nog maar moeilijk doorheen.’’

Albert Heijn

De HHV zou volgens Meijer graag zien dat er een structurele oplossing komt voor de verkeersproblematiek in Holtens centrum. ‘’Het zou goed zijn als een partij de regie neemt. Maar een belangrijk punt waarop het vast zit, is de voorgenomen verbouwing of nieuwbouw van Albert Heijn, in combinatie met een herinrichting van de achterliggende Kalfstermansweide.. Als die ontwikkelingen eenmaal ter hand worden genomen, kunnen ook andere ontwikkelingen in gang worden gezet. Deze kwestie speelt al jaren maar er zit nog geen schot in.’’

Leo Polhuys
Meer berichten