Grote teleurstelling over carbidverbod | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Archieffoto van het carbidschieten in 2019 op de Beuseberg. (Foto: Leo Polhuijs)&nbsp;</p>

Archieffoto van het carbidschieten in 2019 op de Beuseberg. (Foto: Leo Polhuijs) 

(Foto:Leo Polhuijs)
In de krant

Grote teleurstelling over carbidverbod

Jarenlang was er niets aan de hand,. Carbidschieten was geen probleem. De traditie was algemeen geaccepteerd. Zelfs burgemeester Bort Koelewijn deed eraan mee. Maar nu heeft de gemeente voor de komende jaarwisseling een verbod uitgevaardigd.

RIJSSEN/HOLTEN -  De gemeente wil voorkomen dat er mensen samenkomen en zo het coronavirus misschien verspreiden. Gert Jansen, beter bekend als Gert van Evertjes, verzorgt samen met een aantal buren en kennissen op de Beuseberg al sinds jaar en dag carbidschieten. En zij zijn niet de enigen. ‘’Overal in de Beuseberg wordt er met Oud en Nieuw carbid geschoten. En het is altijd veilig. De bezoekers blijven achter een lijn, er wordt geschoten in het open veld en er zijn duidelijke afspraken met de gemeente. Het is zelfs zo veilig dat handhavers hier niet eens meer komen omdat ze weten dat de veiligheid is gewaarborgd. Oud-burgemeester Bort Koelewijn heeft destijds goede afspraken met ons gemaakt. Hij heeft zelf ook geschoten en naar hem is zelfs een bokaal vernoemd. Maar ja, nu is er dus een verbod. Als Koelewijn nog burgemeester zou zijn, was dit verbod er nooit gekomen. De teleurstelling is groot in de Beuseberg en in andere Holter buurtschappen waar met carbid wordt geschoten. De traditie op de Beuseberg gaat al generaties lang over van vader op zoon.’’ Eerder zei Jansen in deze krant dat carbidschieten volgens hem volkomen veilig is omdat aan alle strenge regels kan worden voldaan. Tijdens voorgaande jaren was het carbidschieten altijd een gezellige boel. Van heinde en verre kwamen mensen naar het schietterrein om van de sfeer te genieten. Publiek zou er dit jaar overigens niet bij zijn vanwege corona. Jansen en zijn buurman Jan Jansen zeiden wel te vrezen voor mogelijke ongelukken als er door onervaren mensen wordt geschoten.

Onbegrijpelijk

Jansens mobiel staat roodgloeiend en de apps vliegen hem om de oren. ‘’Mensen zijn ontstemd. Hoe kon dit gebeuren? ‘’ De Holtenaar is teleurgesteld maar aan de andere kant had hij het verbod wel een beetje zien aankomen. ‘’De Veiligheidsregio vond carbidschieten geoorloofd, zij het onder een aantal strikte voorwaarden zoals maximaal twee personen.. Maar de gemeenteraad van Rijssen- Holten besloot dus dat er helemaal niet meer mag worden geschoten.’’ Jansen vindt het onbegrijpelijk dat er politici zijn die voor het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders hebben gestemd. ‘’Dit wordt hen niet in dank afgenomen...’’ Janssen is niet van plan om op 31 december toch te gaan schieten. En hij zal ook niet ‘’over de grens’’ gaan, naar een gemeente waar wel geschoten mag worden, zoals in de buurgemeenten Hellendoorn of Wierden. ‘’Ik blijf bij huis. Maar wel met een naar gevoel.’’

Meer berichten