Thuis meeschrijven met Groot Dictee | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Het Groot Dictee wordt dit jaar online gehouden,</p>

Het Groot Dictee wordt dit jaar online gehouden,

(Foto:Leo Polhuijs)

Thuis meeschrijven met Groot Dictee

En weer wordt er een bekend evenement geschrapt door het coronavirus, Deelnemers aan het Groot Dictee Rijssen - Holten hoeven dit jaar de deur niet uit. Ze kunnen thuis meeschrijven, Vanwege het nog steeds alom tegenwoordige coronavirus wordt dit keer een online versie gehouden.

Door Leo Polhuijs

RIJSSEN- Het dictee gaat dus wel door, maar dan in een alternatieve vorm. Annelies Kremer van de bibliotheek vindt het natuurlijk ook vreemd dat de bijeenkomst met publiek dit jaar niet doorgaat zoals voorheen. Aan de andere kant ziet ze de lol wel in van een online dictee. ‘’Afgezien dat het nu niet anders kan door corona, is het misschien toch leuk om het nu eens anders dan anders te doen. ik denk dat het online ook prima kan. We zijn de laatste tijd, mede door corona, natuurlijk er ook steeds meer aan gewend geraakt om dingen digitaal uit te voeren en deel te nemen aan digitale evenementen,’’ aldus Annelies, die alle edities zelf heeft meebeleefd.

Invuldictee

Het Groot Dictee wordt al zeventien jaar achter elkaar gehouden. Het vond altijd plaats in het Parkgebouw in Rijssen, maar dit jaar leest burgemeester Arco Hofland als vaste voorlezer de tekst voor vanuit het bibliotheekgebouw. Deelnemers kunnen vanaf de bank thuis hun kennis van de Nederlandse taal testen door de speciale livestream te volgen. Traditiegetrouw heeft Margreet Koster van Text&Event het dictee opgesteld. Schrijf je dit woord nu met een d of met een t aan het eind? En moet dit woord met g of een sch geschreven worden? Allemaal lastige kwesties waar deelnemers zich dit jaar dus thuis het hoofd over kunnen breken. De laatste jaren was er steeds sprake van een invuldictee, zodat zowel het schrijven van het dictee als het nakijken ervan vlot verloopt. De organisatie van de dictees is in handen van Bibliotheek Rijssen-Holten, Gemeente Rijssen-Holten en Text&Event.

Thema

Gevraagd naar het thema van het dictee zegt Annelies Kremer: ‘’Ik denk dat corona regelmatig terugkomt in de tekst van het dictee.’Daar kom je moeilijk onderuit, gezien de actualiteit. En verder kun je bijvoorbeeld denken aan begrippen als thuis werken en leren. Thema’s die dus helemaal bij de huidige tijd passen.’’

Voor de winnaars van de schrijfoefening gloort volgens haar niet alleen eeuwige roem maar liggen er ook mooie boekenbonnen klaar. Annelies Kremer: ‘’Hoe we de prijzen gaan uitreiken, is nog niet bekend. Misschien worden ze opgestuurd, misschien bij de winnaars thuis gebracht. Maar misschien bedenken we ook nog iets anders.’’

Er is plek voor veertig deelnemers. Momenteel zijn er nog enkele plaatsen vrij. Aanvang van het dictee is 19.30 uur. Rond een uur of tien worden de winnaars bekendgemaakt. In de jury zitten onder anderen medewerkers van de bibliotheek. Wie ook mee wil doen, kan zich Inschrijven via www.bibliotheekrijssenholten.nl .

Meer berichten