Halen we die prik of slaan we over? | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Het coronavaccin lijkt er binnenkort aan te komen. Maar velen twijfelen of ze de prik wel willen. (Foto: Gert Perdon)</p>

Het coronavaccin lijkt er binnenkort aan te komen. Maar velen twijfelen of ze de prik wel willen. (Foto: Gert Perdon)

(Foto: )

Halen we die prik of slaan we over?

Nu de coronacrisis ons al bijna een jaar in de greep houdt, lijkt het er voorzichtig op dat er een vaccin beschikbaar komt. Maar niet iedereen wil zich laten inenten tegen het virus. Er bestaat twijfel over de werking van de prik.

Door Leo Polhuijs

RIJSSEN/ HOLTEN -  Vooral het feit dat er relatief weinig tijd is geweest om het vaccin te kunnen testen, stuit mensen tegen de borst. Er is gewoon nog te weinig ervaring opgedaan om er zeker van te zijn dat de vaccins werken en er geen bijwerkingen zijn. Dat laatste blijkt uit een rondje langs een aantal volstrekt willekeurig gekozen lezers van deze krant, waar werd aangebeld met de vraag of zij iets zien in vaccinatie. Mevrouw Ozan weet het nog niet. “Je hoort van alles over dat vaccin. Maar ik twijfel nog. Misschien is het verstandig om eerst even af te wachten en te kijken wat de resultaten zijn als de mensen het vaccin hebben ontvangen. Gelukkig ben ik zelf vrij van het virus, maar een vriendin van mij heeft wel corona gehad.” Ineke Poortman werkt zelf in de zorg en weet dus uit eigen ervaring welke impact het coronavirus heeft. “Toch heb ik eigenlijk nog niet nagedacht over de vraag of ik mezelf wil laten vaccineren. Er is nog niet zoveel bekend over het vaccin. Ik ben er nog een beetje bang voor, eerlijk gezegd. Het is allemaal nog erg pril.”

Quarantaine

De negentienjarige Rense Greven is beslist als hem de vraag wordt gesteld. “Nee, ik laat me niet vaccineren. Ik ben jong en hoewel ik weet dat jongeren ook corona kunnen krijgen, val ik toch echt niet in een risicogroep. En mocht het virus toch bij mij toeslaan, dan moet ik in quarantaine.” Welke groepen moeten er volgens de jonge Rijssenaar eerst gevaccineerd worden? “Ik denk aan zestigplussers en zorgpersoneel als groepen die het meeste risicio lopen om besmet te raken.”

Herman Lankamp is zestigplusser en heeft diabetes. ‘’Dus ik laat me wel inenten. Als er eenmaal een vaccin is, moeten ouderen en zorgpersoneel als eerste gevaccineerd worden. Voor de rest kunnen we niet zoveel doen tegen corona. Sporten is wel goed. Daarom wandel en zwem ik. Zo kun je er zelf voor zorgen dat je zo gezond mogelijk blijft.’’ Mariëlle Nijkamp en Ellen Harbers zijn duidelijk: ze laten zich niet vaccineren.’’Als je goed gezond bent en voldoende weerstand hebt, is dat niet nodig,’’ zegt Ellen. ‘’Wat dat betreft is corona niet veel anders dan griep. ‘’ Mariëlle: ‘’Bovendien is het nog maar afwachten of de vaccins aanslaan. De ontwikkeling is wel erg snel gegaan.’’ Beide vrouwen vinden dat ouderen en kwetsbaren als eerste gevaccineerd moeten worden. Tot slot mevrouw Staman. ‘’Ik weet het nog niet,’’ zegt ze op de vraag of zij een prik tegen corona wil. ‘’Ik vind het maar een lastige kwestie. Ik weet wel dat we eerst nog niet van het coronavirus af zijn. Maar als er eenmaal een vaccin is, moeten ouderen als eerste in aanmerking komen.’’

Meer berichten