'Opgewekt' verzilvert postcoderegeling | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Het bestuur van Opgewekt Rijssen. Helemaal rechts Jan Altena.</p>

Het bestuur van Opgewekt Rijssen. Helemaal rechts Jan Altena.

(Foto: p.r.)

'Opgewekt' verzilvert postcoderegeling

Het eerste productiejaar zit er op voor energiecoöperatie Opgewekt Rijssen. Met bijna een miljoen kilowattuur is pennigmeester Jan Altena best tevreden.

Door Leo Polhuijs

RIJSSEN - Het aantal bedrijfsdaken dat beschikbaar wordt gesteld door Rijssense ondernemers voor plaatsing van zonnecollectoren kan echter nog wel een stuk hoger, erkent het bestuurslid. ‘’Waarschijnlijk deze week nog worden ook de zonnepanelen op het dak van het Dierenhotel in Holten door netwerkbeheerder Enexis aangesloten. Dat is weer een stap in de goede richting, nadat eerder al bedrijven als Voortman Steel Group en Leverink Transport in Rijssen zich aanmeldden. Het waarom is ons niet altijd helemaal duidelijk, maar het is lastig om ondernemers te interesseren, ondanks dat er ook voor de betrokken ondernemers financieel voordeel valt te behalen. Uiteraard proberen we ook de komende tijd bedrijven mee te krijgen.’’

Stroom oet Riessen wordt opgewekt met toepassing van de Postcoderoosregeling, een door de overheid gegeven mogelijkheid om duurzaamheid op lokaal niveau te stimuleren. Gekozen is voor bedrijfsdaken onder meer omdat deze vergunningvrij zijn en plat, zodat de inval van zonlicht optimaal is. Dit in tegenstelling met woningdaken, die lang niet altijd geschikt zijn. De stroom wordt gedistribueerd door OM nieuwe energie. Naast eigen geld van Opgewekt Rijssen en bijdragen van eigen leden is de financiering van Opgewekt Rijssen voor tachtig procent afkomstig van Energiefonds Overijssel. Opgewekt Rijssen heeft momenteel een wachtlijst van dertig personen.

Energiebelasting

Altena vertelt dat deelnemers meedoen om de duurzaamheid te bevorderen maar ook omdat ze een deel van de energiebelasting terug kunnen krijgen. Opgewekt Rijssen sloot op 1 oktober het eerste productiejaar af met een totaal opgewekte stroom van bijna 975.000 kWh. De 330 gezinnen die gekoppeld zijn aan de daken van Voortman en Leverink krijgen de energiebelasting terugbetaald. ‘’Het voordeel bedraagt 200 euro per jaar, op basis van een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh. Het mooie is dat ook mensen die niet zelf een zonnepaneel kunnen betalen, nu toch, dankzij onze coöperatie, kunnen profiteren van de financiële voordelen van zonnepanelen. En dat allemaal zonder dat ze hoeven te investeren. De administratie, bijvoorbeeld rondom de aanvraag van de teruggave voor de energiebelasting, wordt door ons allemaal afgewikkeld. Het enige waar we om vragen is de jaarafrekening van het electriciteitsverbruik op te sturen.”

Windmolens

Houdt Opgewekt Rijssen zich ook bezig met windmolens? ‘’Het bestuur is bezig verkennende gesprekken te houden met verschillende organisaties en gemeente om de mogelijkheden hiervan te onderzoeken. Ondanks onze wachtlijst hopen we dat er nog veel gezinnen lid worden.’’

Opgave:

www.opgewektrijssen.nl

Meer berichten