Wie helpt Rianne aan rolstoelbus? | Rijssen-Holtens Nieuwsblad


<p>Rianne Scholman met haar man Bart en de kinderen Boaz en Ben.&nbsp;</p>

Rianne Scholman met haar man Bart en de kinderen Boaz en Ben. 

(Foto: Eigen foto)

Wie helpt Rianne aan rolstoelbus?

De teller gaat al naar de 30.000 euro en loopt snel op. ‘’Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Het is fijn om te merken dat in deze moeilijke tijd er zoveel steun komt en dat er mensen zijn die iets voor een ander over hebben,’’ zegt Rianne Scholman - Lammers uit Rijssen.

Door Leo Polhuijs

RIJSSEN -  De pas opgerichte Stichting Steun Rianne Scholman zamelt geld in voor een rolstoelbus, onderzoek naar Riannes ziekte en medische behandelingen. De 34-jarige Rijssense had vroeger een normaal bestaan en werkte voltijds bij de HEMA. ‘’De ellende begon negen jaar geleden. Nadat ik was bevallen van Boaz kreeg ik koorts en viel ik flauw. Daarna volgden bezoeken aan de huisarts en het ziekenhuis, waar röntgenfoto’s werden gemaakt en een instabiele fractuur in de tweede lendenwervel werd geconstateerd.’’

Revalidatie

Na drie maanden bedrust begon de revalidatie. Intussen was Rianne zwanger van Ben, die nu acht is. ‘’De zwangerschap verliep zonder problemen, maar uit onderzoek van het Radboud UMC in Nijmegen bleek dat ik een zeldzame variant het Ehler Danlos Syndroom heb, een bindweefselafwijking. De laatste tijd zijn de klachten erger. Drie maanden geleden kon ik nog met een handbike rijden en langere tijd aan tafel zitten, maar nu lukt dat allemaal niet meer. Als ik een paar minuten rechtop zit, moet ik weer gaan liggen omdat ik dan helemaal niet goed word. Alles waarbij ik rechtop moet, lukt niet, Even eruit om een visje te halen op de markt of naar de winkel gaat niet. Ik weet ook niet hoe de ziekte zich in de toekomst ontwikkelt. We maken veel kosten voor voorzieningen die met mijn ziekte te maken hebben. ‘ Rianne moet worden geholpen bij het douchen en aankleden en brengt het grootste deel van de dag liggend op bed door. Onlangs werd ook de diagnose POTS gesteld, een syndroom dat zich onder meer uit in wazig zien en een zwaar gevoel in de benen.

Aanpassingen

Riannes zus Gerrinda Ligtenberg - Lammers vertelt dat de stichting in de eerste plaats is opgericht om geld in te zamelen voor een aangepaste bus waarmee Rianne liggend vervoerd kan worden in haar elektrische rolstoel. ‘’Zo’n voorziening kost vele tienduizenden euro’s. We zijn al in gesprek met een bedrijf dat de aanpassingen speciaal voor Rianne kan uitvoeren. De rolstoelbus ontlast niet alleen Rianne maar ook haar gezin. Een ritje naar het ziekenhuis bijvoorbeeld neemt een groot deel van de dag in beslag.’’

Verder onderzoek

Het geld dat wordt ingezameld, is ook bedoeld voor verder onderzoek. Rianne: ‘’Hiervoor is een zogenaamde Up-right MRI nodig, maar dat kan niet in Nederland. Een onderzoek kan misschien uitwijzen of ik een operatie nodig heb. De kosten worden in Nederland nog niet vergoed.’’ Zie voor informatie:

stichtingsteunriannescholman.nl

Giften zijn welkom op NL33RABO0359484565.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden