<p>Het Inlooppunt aan het Schild in Rijssen is toegankelijk voor iedereen</p>

Het Inlooppunt aan het Schild in Rijssen is toegankelijk voor iedereen

(Foto: Open Deur Rijssen)

Open Deur in Rijssen tijdelijk dicht

Inlooppunt De Open Deur aan het Schild in hartje Rijssen is tijdelijk even dicht in verband met corona. Gerdien Koedijk vertelt namens de voorziening in het centrum dat vaste bezoekers worden niet vergeten.

Door Leo Polhuijs

RIJSSEN -  ‘’Zodra het weer verantwoord is, kunnen we weer open. Net als tijdens het begin van de coronacrisis zullen we een aantal mensen benaderen en hen iets leuks overhandigen, bijvoorbeeld een bosje bloemen. Omdat bezoekers zich bij ons registreren, kunnen we hen via hun mobiele nummer wel bereiken.’’

Droom

Het inloophuis is sinds iets meer dan een jaar gevestigd in het ‘’pandje met de trapgevel.’’ Gerdien Koedijk nam het initiatief nadat ze voor haar werk in het sociaal domein een communicatietraining volgde en in slechts een minuut haar droom moest bekendmaken. ‘’Ik zei toen dat ik heel graag een inlooppunt zou openen. Ook in Rijssen blijken veel mensen eenzaam te zijn en behoefte te hebben aan een luisterend oor. Dat bieden we in een kleinschalige, huiskamerachtige sfeer.’’

Ondersteuning

Samen met Marijanne Agteres werkte Gerdien haar plan uit en werd een stichting opgezet. Het inloophuis kreeg al snel steun van bedrijven en particulieren. Zo kreeg de stichting duizenden euro’s van het Voordebuurtfonds, een samenwerkingsverband tussen Oranjefonds en Regiobank, en Rabobank. Inmiddels zijn er dertig vrijwilligers werkzaam. ‘’Maar we kunnen nog best wat nieuwe mensen gebruiken.’’

Overtuiging

Gerdien en Marijanne werken vanuit een christelijke levensovertuiging en die wordt ook gevraagd van de vrijwilligers. ‘’Omdat we onze overtuiging delen, voorkomt dat ook eventuele discussie met mensen die bijvoorbeeld in ons team mee willen draaien maar geen christelijke overtuiging hebben. Maar dat betekent niet dat het inlooppunt aan een bepaalde kerk is verbonden. Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, geslacht, geloof of afkomst. Het gaat erom dat mensen die behoefte hebben aan een praatje, op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met anderen.

Om een voorbeeld te noemen: tot onze vaste bezoekers hoort een meneer die wekelijks naar de apotheek gaat om medicijnen te halen, Maar de weg naar huis is hem net even iets te lang, dus hij komt dan bij ons buurten.

Niet alleen inwoners van Rijssen zijn welkom, ook mensen van elders die hier bijvoorbeeld komen om te winkelen. Ook deze groep ontvangen we regelmatig en vaak ontstaan er leuke gesprekken.’’ De koffie van de Open Deur is gratis, maar een gift wordt wel gewaardeerd.

Vrijwilligers die belangstelling hebben om mee te draaien, kunnen zich aanmelden via deopendeur@outlook.com. Mensen die giften over willen maken, kunnen dat doen via bankrekeningnummer NL82RABO 0341 292 400.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden