<p>Foekje Vellema (links) en Nanda Kraaneveld verzorgen in de herfstvakantie BosFoodf op de Holterberg</p>

Foekje Vellema (links) en Nanda Kraaneveld verzorgen in de herfstvakantie BosFoodf op de Holterberg

(Foto:p.r. )

Lekker uit eten midden op Holterberg

Midden op de Holterberg wordt op donderdag 15 oktober een bijzondere activiteit gehouden. Foekje Vellema van Foekje’s EkoFood en Nanda Kraaneveld van BosLeven verzorgen onder de naam BosFood in de herfstvakantie een combinatie van eten uit de natuur en wandelingen.

Door Leo Polhuijs

HOLTEN - De zalm hangt aan de plank, de pompoensoep borrelt in de pan die hangt aan een grote driepoot. De twee vrouwen werken wel vaker samen, maar het is de eerste keer dat ze een combinatie van wandelen en eten voorschotelen. Beiden hebben hun eigen bedrijf. Nanda in Holten, waar ze onder meer workshops en bedrijfsuitjes in de natuur organiseert, Foekje in Utrecht, waar ze als kok biologische en vegetarische maaltijden serveert van natuurlijke ingredienten. ‘’Dat gebeurt op 15 oktober ook,’’ licht de kokkin toe. ‘’De natuur biedt heel veel eetbare planten en paddenstoelen. Je kan hier lekkere maaltijden samenstellen uit wat je om je heen vindt in het bos. Tijdens BosFood eten we producten van het seizoen.” Foekje zal een driegangenmenu koken met behulp van oude ambachtelijke technieken. In verband met corona wordt drinken en eten uitgeserveerd. Voor drankjes die buiten het tarief vallen, heeft Foekje muntjes gemaakt van hout.

Kampvuur

BosFood wordt gehouden op een stille plek. De deelnemers zitten in verband met de coronaregels op ruime afstand van elkaar op boomstammen die dienst doen als stoelen. ‘’De boswachter van Staatsbosbeheer hoorde dat ik zitplaatsen nodig had en was zo vriendelijk om stammen te zagen,’’ zegt Nanda. Er wordt gegeten bij een aantal grote kampvuren.. ‘’Ook voor kinderen is dit een hele leuke activiteit,’’ zegt Nanda. ‘’Zo midden in het bos, terwijl het al een beetje begint te schemeren en waar misschien wel wild rondloopt...’’ Bij regen zitten de gasten onder een groot zeil dat ooit dienst deed als parachute om jeeps uit de lucht naar beneden te laten.

Wandeling

Voor de maaltijd begint, kunnen deelnemers meedoen aan een wandeling van zo’n anderhalf uur, onder leiding van Jeannete Boogmans en Jeroen Nielen. Zij kunnen alles vertellen over paddenstoelen en het is ook mogelijk zelf iets eetbaars te plukken en er zelf een lekker gerechtje mee samen te stellen. Nanda: ‘’Het belooft een leuke activiteit te worden. We willen in de toekomst graag meer van dit soort gezamenlijke activiteiten opzetten.’’

Aanmelden

Jeannette en Jeroen halen de deelnemers om 14.00 uur op vanaf het dagkampeerterrein op de Holterberg. Deelname aan BosFood staat open vanaf acht jaar en kost inclusief wandeling € 55,00 per persoon, voor kinderen tot 12 jaar € 35,00 per persoon. Er kunnen maximaal 37 mensen meedoen inclusief de begeleiding.

Voor aanmelding (activiteiten Salland):

www.staatsbosbeheer.nl

Meer berichten