<p>V.l.n.r. Myrthe Ilse Nijland en Noah Leurink. (Foto: Leo Polhuijs)</p>

V.l.n.r. Myrthe Ilse Nijland en Noah Leurink. (Foto: Leo Polhuijs)

(Foto:Leo Polhuijs)

'Wat doen die zo laat nog buiten?'

HEMA, IKEA, Xenos, Action en Blokker hebben landelijk een stop aangekondigd op de verkoop van keukenmessen aan jongeren van zestien jaar of jonger.. Met een verkoopverbod willen de ketens iets doen aan de vele steekpartijen onder jongeren.

Door Leo Polhuijs

HOLTEN - Ook in onze regio worden maatregelen genomen en wordt jeugdig winkelend publiek gewezen op het feit dat er geen messen worden verkocht.

Myrthe Wennekes, Ilse Nijland en Noah Leurink weten het zeker: een mes hoort niet thuis op school of op straat. ‘’Daar wil je toch niet meer rondlopen,” zeggen de drie leerlingen van de Waerdenborch in koor. Na school lopen ze nog even bij Albert Heijn binnen als hen wordt gevraagd wat ze van de actie van de winkels vinden. ‘’Zelf hebben we gelukkig nog nooit een steekpartij meegemaakt maar we hebben wel eens van iemand gehoord die een mes bij zich had. Gelukkig besteedt de school ook wel aandacht aan het voorkomen van geweld. Maar als je een mes bij je hebt en er ontstaat ruzie, dan loop je al gauw het gevaar dat je het mes ook echt gebruikt en dan zijn de gevolgen niet te overzien.’’

Fouilleren

De leerlingen zijn in voorkomende gevallen ook voor fouilleren om zo eventueel gevaarlijk wapentuig te kunnen ontdekken voordat hetv ook echt gebruikt wordt.

‘Begint bij opvoeding’

Dick Kaper, die gezeten op een bankje voor de supermarkt op zijn winkelende vrouw wacht, stelt vast: ‘’Jongeren horen niet met een mes rond te lopen.

Scholen hebben in dit opzicht een belangrijke voorlichtende taak, maar ook de ouders. Kinderen zouden van huis uit moeten meekrijgen dat met messen rondlopen geen oplossing is. Het begint bij de opvoeding, daar ben ik van overtuigd.’’

Rapmuziek

Janine Hekkert vindt het verbod prima. ‘’Jammer dat het nodig is. Als een jongere per se wil, kan hij natuurlijk altijd aan een mes komen. je kan ook een mes meenemen uit de keukenla.

Maar misschien zorgt het verbod toch voor een bepaalde drempel omdat het lastiger is om zomaar aan een mes te komen als je nog geen zestien bent. Laten we het hopen.

Ik denk dat het geweld in onze regio nog wel meevalt, maar als je ziet wat er in het westen van het land gebeurt onder invloed van bepaalde rapmuziek...’’

Wijzend op haar drie kinderen, allen onder de tien jaar: ‘’Zij hebben nog niet de leeftijd om ‘s avonds op straat rond te hangen, maar je ziet soms wel groepjes jeugd in de late uren. En dan denk ik: waarom zijn die zo laat nog buiten? Het is toch te gek voor woorden dat jongeren met messen de straat opgaan.’’

Meer berichten