<p>Nienke Schookate &nbsp;(links) en Stefanie Zwoferink voor het nieuwe pand van NoaLies aand e Dorpsstraat in Holten. (Foto: Leo Polhuijs)</p>

Nienke Schookate  (links) en Stefanie Zwoferink voor het nieuwe pand van NoaLies aand e Dorpsstraat in Holten. (Foto: Leo Polhuijs)

(Foto:Leo Polhuijs)

‘Geen dagbesteding maar dagbeleving’ bij NoaLies III

NoaLies III opent op 1 oktober haar nieuwe pand aan de Dorpsstraat in Holten. De zorgorganisatie betrekt daar na een opknapbeurt het voormalige pand van de ABN AMRO bank.

Leo Polhuijs

HOLTEN-  In het nieuwe onderkomen gaat NoaLies verder met wat ze al zes jaar doet: het bieden van ondersteuning aan cliënten in een kleinschalige, bijna huiskamerachtige omgeving. Coördinator Nienke Schookate en algemeen manager Stefanie Zwoferink vertellen dat het pand onderdak gaat bieden aan heel verschillende soorten mensen met heel diverse problematiek. ‘’Ouderen, jongeren, mensen met autisme, niet aangeboren hersenletsel, Down of dementie of bijvoorbeeld mensen die eenzaam of depressief zijn. Ze komen hier voor de sociale contacten of om samen dingen te doen. Uitgangspunt is daarbij niet hun beperking maar wat ze wel kunnen. de aard van de activiteiten hangt mede af van wat de cliënten zelf graag willen.’’ Nienke geeft een voorbeeld van dat laatste: ‘’Het kan gebeuren dat we met z’n allen een patatje gaan halen in het centrum. Het is ideaal dat we nu zo dicht bij het centrum zitten. Het leuke is dan dat alle verschillen wegvallen. De jongeren helpen de ouderen die in een rolstoel zitten. Wij spreken niet van dagbesteding, maar van dagbeleving. Wij staan trouwens ook open voor bezoek van familie of kennissen. Als die eens een kijkje willen nemen, dan kunnen ze spontaan binnenlopen.’’ NoaLies is geopend van maandag tot en met vrijdag maar volgens Stefanie zijn er plannen om de openingsuren uit te breiden. ‘’Het is nog niet concreet maar we denken bijvoorbeeld aan de avonduren. De cliënten kunnen dan bijvoorbeeld samen koken. Zij komen hier op eigen initiatief maar ook bijvoorbeeld op verwijzing door een huisarts of de wijkverpleging..’’ De financiering van de zorg komt via pgb gelden en wmo.

Individuele wensen

De naam van de zorgorganisatie is een samenvoeging van de voornamen van de dochters van initiatiefnemer Erik Zwoferink, Noa en Lies Hij had een baan in het bedrijfsleven maar zegde die op. ‘’Ik zocht al langer naar mogelijkheden voor kleinschalige zorgverlening voor Noa, die overigens actief meehelpt in onze organisatie. Mijn ervaring was dat grootschalige zorgaanbieders onvoldoende inspeelden op individuele wensen. Wij kunnen dat wel.’’ NoaLies heeft behalve de nieuwe plek aan de Dorpsstraat nog een andere locatie in Holten en één in Steenderen. NoaLies III was voorheen gehuisvest in het Kulturhus maar moest daar weg in verband met de verhuur aan Zozijn. Er waren nog andere opties voor een nieuwe locatie maar die vielen af mede vanwege de hoogte van de huur, Als binnenkort de pinautomaat van de voormalige bank is weggehaald, kan NoaLies de ruimte van de apparatuur ook bij haar pand betrekken voor bijvoorbeeld het tentoonstellen van werk van cliënten. In verband met corona volgt de officiële opening later. NoaLies is nog op zoek naar vrijwilligers. onder meer voor haar eigen chauffeursdiensten.


Leo Polhuijs

Meer berichten