Foto:Gert Perdon

Intocht Sint in Rijssen en Holten anders dan anders

Rijssen zal dit jaar geen Sinterklaasintocht beleven, tenminste niet zoals we die al jaren gewend zijn. Corona gooit roet in het eten.De organisatie in Holten laat zich nog niet uit over de intocht. 

Door Leo Polhuijs

RIJSSEN -  De plaatselijke intocht was voorzien op 21 november, gelijk met de landelijke. Het afblazen van de komst van Sint naar Rijssen is besloten in nauw overleg met winkeliersvereniging HABI. Voorzitter Jerry Prins van de Stichting Sinterklaasintocht Rijssen – Holten is duidelijk teleurgesteld over het feit dat de intocht niet doorgaat. ‘’Toch kon het niet anders. We hebben geen vergunning aangevraagd bij de gemeente omdat we ervan uitgingen dat de intocht toch niet door zou gaan,. Maar zelfs als we de vergunning hadden gekregen, dan zou het toch onmogelijk zijn geweest om de anderhalve meter afstand tussen publiek onderling aan te houden. Traditioneel staan er tijdens de intocht vele honderden Rijssenaren langs de route om de Goedheiligman en zijn gevolg te verwelkomen. Trouwens, ook tussen de Zwarte Pieten onderling zou het afstand houden erg moeilijk zijn geworden. Misschien konden de Pieten wel dichterbij elkaar lopen als ze uit dezelfde familie zouden komen, maar als je geschminkt bent valt dat weer lastiger te controleren,’’ schetst Prins slechts één van de dilemma’s waar de organisatie voor stond. Vorige jaren werden er ook de zaterdag na de intocht activiteiten gehouden. Dit jaar zou dat dan op 28 november gebeuren, maar ook daar is dit jaar een streep door gezet.

Online

Prins benadrukt dat er rondom de intocht toch activiteiten worden opgezet. ‘’Maar deze zullen online zijn, via www.sintinrijssen.nl, Facebook en Instagram. We weten nog niet precies hoe we dit gaan invullen, maar denken in elk geval aan een alternatief. Bijvoorbeeld een kleurwedstrijd voor de kinderen. ‘’Verder denken we aan een aantal fysieke buitenactiviteiten, maar het is nog niet zeker of deze doorgaan. Zeker is wel dat ze honderd procent coronabestendig zullen zijn en dat het gaat om activiteiten waar kinderen zelf actief aan mee kunnen doen. Hoe het er allemaal uit gaat zien is nog niet bekend, daar denken we op dit moment hard over na.’’ Het gebouw aan de Rozengaarde, dat tijdens de intocht altijd een centrale rol vervult, zal volgens Prins ook dit jaar deel uitmaken van activiteiten rondom de intocht. 

Holten

Ook in Holten wordt de intocht dit jaar anders dan anders. Ingrid Nijkamp vertelt namens de activiteitencommissie die de intocht jaarlijks organiseert dat er ‘’wel wat gaat gebeuren. Maar dat is ook het enige dat ik kwijt kan. We hebben op onze vergadering afgesproken dat we pas een week voor de datum van de intocht vertellen hoe het er allemaal gaat uitzien.’’ Inmiddels zijn de intochten elders in de regio ook afgeblazen. Ook de landelijke gaat niet door in verband met corona.

Meer berichten