Dick Sanderman bij het instrument waarmee hij helemaal is vergroeid, het orgel. (Foto: Sanderman)
Dick Sanderman bij het instrument waarmee hij helemaal is vergroeid, het orgel. (Foto: Sanderman) (Foto: Familie Sanderman )

Muziekschool veranderde, Dick bleef

Dick Sanderman was op 1 september maar liefst 45 jaar in dienst van de muziekschool in Rijssen. Tot vorig jaar was hij directeur. De Rijssenaar gaat verder als orgeldocent aan de muziekschool, die in oktober zestig jaar bestaat.

Door Leo Polhuijs

RIJSSEN-  Sanderman (1956) weet nog goed hoe hij als broekie van achttien in 1975 een vaste aanstelling kreeg. ‘’Ik studeerde nog aan het Conservatorium en had nog geen diploma op zak. Nu zou dat niet meer kunnen. De muziekschool is geprofessionaliseerd en dat is een goede zaak. In het begin werd gewerkt met mensen die leuk muziek konden maken, maar niet altijd beschikten over de nodige didactische vaardigheden om les te geven. Dat is nu veranderd. Er wordt alleen lesgegeven door bevoegde, gediplomeerde vakdocenten. In 1986 waren we de hobbystatus voorbij en mochten we ons een Rijkserkende muziekschool noemen.”

De geboren en getogen Rijssenaar kreeg de orgelmuziek met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. ‘’We hadden thuis een pedaalharmonium, mijn vader was hulporganist in de Westerkerk. Toen ik een jaar of negen was, ging ik naar de muziekschool. Die was in 1960 opgericht op initiatief van de heren De Ridder en Otte, de directeuren van de toenmalige LTS en de Christelijke MULO, die zich hard maakten voor muziekonderwijs in Rijssen.’’

De jonge docent gaf vanaf zijn aanstelling al orgelles en werd na vijf jaar benoemd tot directeur en was toen misschien wel de jongste muziekschooldirecteur van Nederland. De Rijssense Muziekschool, die rond het vijftigjarig jubileum naar de huidige, locatie verhuisde, biedt een grote verscheidenheid. Sanderman: ‘’Bij ons kun je les nemen in alle gangbare instrumenten, van blokfluit tot cello en van harp tot orgel. Het laatstgenoemde instrument is in verband met de kerkelijke achtergrond nog steeds in veel Rijssense huiskamers te vinden en het aantal orgellessen is hier relatief groot in vergelijking met andere muziekscholen. De accordeonlessen zijn inmiddels helemaal verdwenen. De muziekschool onderscheidt zich door bevoegde docenten die les geven in een groot aantal instrumenten. Als leerling krijg je binnen één gebouw de kans om muziek te maken met leerlingen die een ander instrument bespelen. Dat kan een beunhaas nooit bieden.”

‘’Ik liep in Spanje een voedselvergiftiging op. Het was dus niet werkgerelateerd, maar ik kreeg wel het advies om stress te vermijden.

En als directeur ervaar je toch regelmatig stress, bijvoorbeeld tijdens de onderhandelingen met de gemeente over de financiering of mogelijke bezuinigingen.

Elk jaar moet dat weer gebeuren en steeds is er weer onzekerheid. Ik heb nu meer tijd voor onze kleinkinderen, om te componeren, onze beide zoons in Engeland te bezoeken of te fotograferen.’’

In verband met corona wordt er niet uitgebreid stilgestaan bij het zestigjarig bestaan. De muziekschool benoemde geen nieuwe directeur. Dwarsfluitdocente Marion Rohaan kreeg extra taken als coördinator.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden