• Alles
  • (2)
    Fiets-Wandeltocht
  • (1)
    Natuur
  • (3)
    Cursus-Workshop

Rijssens Museum over voormalige zuivelfabriek Omefa

maandag 11 november 19:00 uur

Foto: Erfgoed Rijssen-Holten

RIJSSEN – De Werkgroep Beeldpresentaties verzorgt maandagavond 11 november een beeldpresentatieavond over Omefa in 'n Koffiehook van het brandweermuseum. Inloop met koffie/thee om 19.00 uur. De beeldpresentatie start om 19.30 uur. De entree is vrij, maar voor twee keer koffie of thee met iets erbij wordt een kleine vergoeding van 4 euro gevraagd. Donateurs of mensen die donateur willen worden betalen 3 euro.

Mocht de belangstelling te groot zijn voor 11 november, dan is er een tweede avond gepland op maandagavond 18 november. Aanmelden voor deze avonden is verplicht, zodat iedereen ook een goede zitplaats kan krijgen met fatsoenlijk zicht op het grote beeldscherm. Het maximum aantal deelnemers ligt op 50 personen per avond. Aanmelden kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Omefa. Telefonisch aanmelden kan ook op nummer 0548 514 261 of aan de balie van het museum Kasteellaan 1B.

Populair

De Werkgroep Beeldpresentaties bestaat uit André van den Houten, Jan van de Maat, Gerhard Baan en Gerrit van de Maat. Zij verzorgden in voorgaande jaren populaire beeldpresentatieavonden over Rijssen en de Jute-industrie, de voormalige Boy-bromfietsenfabriek en confectiefabriek Heka. Veel oud-werknemers en hun familie, vrienden en bekende bezochten deze avonden met een hoog gezelligheidsgehalte. Besloten werd om te gaan werken aan een beeldpresentatie over een andere bekende Rijssense onderneming en dat werd Omefa.

Eerdmanserve

Omefa sloot in 2003 definitief de deuren van het bedrijf op de hoek Karel Doormanstraat-Graaf Ottostraat. De gebouwen zijn afgebroken en er zijn nieuwe woningen en appartementen gebouwd. De naam "Eerdmanserve" herinnert nog aan de een van de eerst eigenaren, D. Eerdmans Jzn. In 2003 Het bedrijf was inmiddels via Leon de Winter in handen gekomen van Friesland Coberco. Zo'n 60 personeelsleden zijn nog jarenlang aan het werkg geweest in de DOMO-zuivelfabriek in het Drentse Beilen.

Melkboeren

In de volksmond werd Omefa altijd aangeduid met 't botterfebriek en directeur Eerdmans met 'n Botterhear. Boeren uit Rijssen en omgeving leverden lange jaren hun melk in de bekende melkbussen af aan 't botterfabriek. Ook de Rijssense melkboeren komen de beeldpresentatie aan de orde. In het boek Vensters op Rijssen 2 staat uitgebreide informatie over Omefa maar ook de Rijssense melkboeren. Om enkele bekende namen te noemen: Mans van Jan-Brungk, Mans van de Messe, Dieks van Zwätske, Mans van de Moete en Andries van de Waldrees. Vensters op Rijssen 2 is nog altijd tegen een zeer gunstige prijs te koop.

Elektrische hond

Zowel van Omefa als van de Rijssense melkslijters is veel materiaal beeldmateriaal beschikbaar dat ongetwijfeld de nodige herinneringen zal oproepen bij de kijkers. "Ze zijn van harte welkom," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Onze technische ploeg heeft onlangs de tussenwanden in 'n Koffiehook mobiel gemaakt, zodat we het publiek een nog betere plek kunnen geven. De mensen straks goed zicht op alle ins en outs van Omefa en de melkboeren. Vanaf de elektrische hond van Van den Noort tot en met de Combia-winkelwagen; alles komt volop in beeld," aldus Dannenberg.


deel deze activiteit

Locatie

Rijssens Museum
Rijssen
Kasteellaan 1
7461pv


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.