• Alles
  • (2)
    Fiets-Wandeltocht
  • (1)
    Natuur
  • (3)
    Cursus-Workshop

Zilversmid Dambar in Wereldwinkel

donderdag 21 november 10:30 t/m 16:30 uur

Foto: Elly Bron

Zilversmid Dambar uit Nepal zal donderdag 21 november zijn collectie laten zien in de Wereldwinkel Rijssen. Zijn zoon Jos zal hem vergezellen.

Enige jaren geleden heeft Dambar ook geëxposeerd in de winkel. Zijn collectie is in eigen atelier in Kathmandu vervaardigd. In de zilversmederij werken ongeveer twaalf ambachtslieden die allen het vak van Dambar hebben geleerd.

Dambar zelf leerde het vak na zijn ziekte in de jaren '80 van de vorige eeuw. Zijn leermeester, steun en toeverlaat was Papa Jos uit Hilversum die hem op deze manier behoedde voor een pover bestaan in de laagste kaste. Dambar op zijn beurt geeft dus nu werk aan een aantal families die zo een zelfstandig bestaan opbouwen en hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

Daarnaast ondersteunt Dambar een aantal projecten in Nepal. Hij heeft ervoor gezorgd dat er na de twee verwoestende aardbevingen in het voorjaar van 2015 verschillende waterputten in de bergdorpjes weer hersteld werden en er wordt gewerkt aan het bouwen van een nieuwe waterput. Bovendien betaalt hij ook het schoolgeld voor een aantal kinderen die anders niet naar de middelbare school kunnen.

Sinds dit jaar is er door vrienden een stichting opgericht om het bedrijf van Dambar en ook zijn projecten beter te kunnen ondersteunen. Zij hebben geregeld dat het zilverwerk het Nederlandse zilverkeurmerk kreeg en ook zijn meesterteken. Elke keer dat Dambar naar Nederland komt, worden nieuwe items in zijn collectie door de ‘Edelmetaal Waarborg Nederland’ in Joure gekeurd. Daarnaast begeleidt zoon Jos hem ook bij zijn zaken. Jos heeft zijn studie Bachelor Management nu afgerond en dat komt hem in het bedrijf van zijn vader goed van pas.

Dambar zal vanaf 10.30 uur tot 16.30 uur aanwezig zijn in de Wereldwinkel aan de Rozengaarde in Rijssen. Entree is vrij en voor u staat een kopje thee of koffie klaar.


deel deze activiteit

Locatie

Wereldwinkel Rijssen
Rijssen
Rozengaarde 71
7461DA


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.